UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Naturlig akustisk bakgrunnstøy i havet

Cand. scient Hanne Sagen (37) disputerer fredag 5 juni 1998 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Ambient Noise in the Marginal Ice Zone.

Hovedmålsettingen med avhandlingen er å undersøke hvordan havis og temperaturfordelingen i havet påvirker den naturlig genererte bakgrunnsstøy i Grønnlandshavet og Barentshavet.  Arbeidet har bestått i å analysere akustiske data fra fem felt eksperimenter fra 1984-1992, og å simulere lydforplanting i den marginale is sone ved bruk av numeriske modeller. Undersøkelsene har ført til en rekke resultater som samlet gir en økt forståelse av hvordan lydgenererende prosesser og lydforplantingsforhold påvirker styrken og frekvens innholdet i den naturlige bakgrunnstøyen i havet. Akustiske konsepter til å overvåke variasjoner i midlere havtemperatur og istykkelse i det Arktiske bassenget er under utvikling ved Nansensenteret for miljø og fjernmåling i samarbeid med forskere fra Tyskland og England. Disse konseptene bruker konfigurasjoner med aktive kilder og mottakere. Resultatene fra Sagens avhandling viser at bakgrunnstøy potensielt kan gi informasjon om midlere istykkelse og midlere temperaturfordeling i havet. Metoden kan i framtiden brukes i klimaovervåkning.

Personalia.
Hanne Sagen er fra Riska i Sandnes kommune. Bor i Fana utenfor Bergen sammen med ektefelle og to barn. Hanne Sagen startet sin utdanning ved Rogaland distriktshøyskole. Hun tok cand. scient. graden i  Anvendt Matematikk ved Matematisk institutt, Bergen i 1987, og har siden 1988 arbeidet med undervannsakustikk ved Nansen Senteret for miljø og fjernmåling i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: Nansen Senteret for miljø og fjernmåling, Forelesningssalen, 5. juni 1998, kl. 10:15.

Kontaktpersoner:
Nansen Senteret for miljø og fjernmålingv/ Professor Ola M. Johannessen, tlf. 55297288
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035