UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD 

Økosystemet i havet

Cand. scient. Webjørn Raunsgård Melle disputerer mandag 29. juni 1998 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Reproduction, life cycles, and distributions of Calanus finmarchicus, C. glacialis, and C. hyperboreus in relation to environmental conditions in the Barents Sea

Melles avhandling tar utgangspunkt i ønsket om en øket forståelse av økosystemene i havet for å bedre forvaltningen av fiskebestandene. Produksjonen av dyreplankton, som er næringsgrunnlaget for viktige fiskeslag som lodde og sild, er avhengig av produksjonen av planteplankton som igjen varierer med klima og de hydrografiske forhold. Med data fra Barentshavet vises sammenhengen mellom vannmassenes fysiske egenskaper, tidspunkt for planteplanktonets våroppblomstring og reproduksjon hos det viktige dyreplanktonet raudåta. Det fokuseres også på de varierende, hydrografiske forholdene i Barentshavet, særlig betydningen av havisen, og det vises hvordan disse påvirker planteplankton-produksjonen som igjen setter rammene for reproduksjon, livssyklus og utbredelse av dyreplanktonet.

Personalia
Webjørn Raunsgård Melle er født i Ørsta i 1957. Han ble i 1985 utdannet som cand. scient. ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen. Han har siden 1986 vært ansatt som stipendiat og siden som forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 29. juni kl. 10.15 i Rom 2144, Høyteknologisenteret

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Webjørn Raunsgård Melle, tlf. 55238477
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035