UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Giftalgers økologi

Cand. scient Aud Larsen disputerer 19. juni 1998 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Autoøkologi, toksisitet, genetikk og livshistorie til Prymnesium parvum og P. patelliferum (Haptophyta): Kan en artsavgrensningen mellom artene forsvares?

Avhandlingen omfatter en studie av de to giftige haptofytt-algene:Prymnesium parvum og Prymnesium patelliferum. Disse algene er fiskedrepende, og har ved gjentatte oppblomstringer i Sandsfjordsystemet i Ryfylke forårsaket problemer for oppdrettsfisken der. Av utseende er de to artene svært like, det er kun detaljer i utformingen av noen små organiske skjell som dekker celleoverflaten som skiller dem. Avhandlingene viser at også autøkologien, det vil interaksjonen mellom hver av artene og deres omgivelser, er veldig lik. Det ble heller ikke funnet noen forskjell i giftighet mellom dem, og begge artene viste seg å bli mer giftige når næringssalt-forholdet  var i ubalanse. Det er vanskelig å forklare hvordan  to arter som reagerer så likt på varierende miljø som disse to gjør, kan finne plass i samme omgivelser. Studier av deler av genmaterialet til P. parvum og P. patelliferum viste at de to artene også er genetisk like, og det var derfor natulige å spørre om de kunne tenkes å være to stadier i en livssyklus - heller enn to arter. Undersøkelser av DNA- innholdet til "artene" støttet opp under denne hypotesen, og avhandlingen konkluderer med at en artsavgrensning mellom dem trolig ikke kan forsvares. Arbeidet med P. parvum/P. patelliferum er en brikke i arbeidet med å forstå hvordan disse, og andre giftige slektninger oppfører seg, slik at man lettere kan forstå hvor og når man kan forvente at de blomster opp.

Personalia
Aud Larsen er født i Kristiansand i 1962. Hun ble utdannet som Cand. Scient ved Biologisk Institutt ved Universitetet i Oslo i 1992. Fra 1993-1997 var hun ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for Fiskeri- og Marinbiologi, Universitetet i Bergen. For tiden jobber hun ved ulike prosjekter ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen: 19. juni kl. 10.15 i Rom 2144, Høyteknologisenteret

Kontaktpersoner:
Cand. cient. Aud Larsen, tlf. 55584481
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035