UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Ryggplager og sykmelding

Cand.psychol. Ellen Marie Håland Haldorsen disputerer onsdag 3. juni 1998 for den psykologiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Return to work in low back pain patients

Avhandlingen viser at langtidssykmeldte (over 8 uker) ryggpasienter som ikke har kommet tilbake på jobb 1 år etter behandling er karakterisert av en kombinasjon av medisinske, demografiske, arbeidsrelaterte og psykologiske faktorer. De har mer smerter, har vært sykmeldt for de samme plagene flere ganger, har i liten grad vært regelmessig fysisk aktive før de fikk ryggplagene, har liten tro på at de selv kan påvirke sin helse hvis de blir syke, har liten tro på at de kommer tilbake på jobb og de føler håpløshet mht. framtiden. Det er laget et kort spørreskjema basert på disse kjennetegnene som kan brukes i primærhelsetjenesten og på spesialistnivå. Høy skåre betyr dårlig prognose for å komme tilbake på jobb. Avhandlingen viser også, basert på konstruerte sykehistorier, at det ikke er enighet blant allmennpraktiserende leger i Norge om personer med muskel- og skjelettplager bør sykmeldes. Sentralt i avhandlingen står også evalueringen av den omfattende studien "Bergensprosjektet: Tilbake på jobb". Personer som deltok i et 4 ukers tverrfaglig behandlingsopplegg kom ikke tilbake i jobb i større grad enn personer som fikk behandling via sin lege. De bedret imidlertid sin helse og trente mer regelmessig enn før.

Personalia:
Ellen Marie Håland Haldorsen er født i Stavanger i 1962. Hun avla psykologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1991. Fra 1991-1997 var hun ansatt ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, UiB. Hun er nå ansatt ved Kysthospitalet i Stavern. Til høsten begynner hun i jobb ved Rehabiliteringsklinikken i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputas: Onsdag 3. juni, kl.10.15, Auditorium I, De Prekliniske Institutter (PKI), Årstadveien 19, Bergen.

Prøveforelesning: tirsdag 2. juni . Sted: Auditorium I, PKI, Årstadveien 19.
Selvvalgt emne kl.16.15: "Ryggplager hos barn og ungdom - utbredelse og risikofaktor" Sted: Se disputas
Oppgitt emne kl.17.15: "Konsekvenser av kunnskap om prediktive faktorer hos pasienter med ryggplager".

Kontaktpersoner:
Cand.psychol. Ellen Marie Håland Haldorsen, tlf.: 55 12 43 86 (p) 90 82 06 60 (mob)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf: 55 58 90 43/30 (a)/ 55 12 56 91 (p)