UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Numerisk simulering

Cand.scient. Steinar Evje disputerer fredag 12.juni for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Numerical approximation of nonlinear degenerate convection-diffusion equations.

Tradisjonelt sett har det vaert to veier til økt innsikt i fysiske fenomen: den praktiske (eksperimentelle) og den teoretiske. I de senere år har imidlertid en tredje tilnærming gjort seg stadig mer gjeldende, nemlig numerisk simulering.
Avhandlingen tar utgangspunkt i en stor klasse av matematiske modeller som har anvendelse innenfor mange områder, f.eks i studiet av strømning i porøse media, noe som er aktuelt i forbindelse med oljeutvinning, og i studiet av visse typer avsetningsprosesser. Det kan være f.eks. avsetning av ulike materialer i et utløp fra en elv eller avsetningsprosesser som en finner i industrien. Større innsikt i prosessene som er involvert i disse modellene er motivert bl.a. ut fra ønsket om økt oljeutvinning og mer effektiv produksjon knyttet til avsetningsprosesser, såvel som reduksjon i produksjonskostnader. Avhandlingen fokuserer først og fremst på å utvikle numeriske metoder for å løse disse matematiske ligningene ved hjelp av regnemaskiner. I flere arbeider foreslås nye metoder for en klasse av enklere modellproblem, og ved matematisk analyse og eksperimenter med regnemaskin, verifiseres at disse metodene gir riktig løsning. Denne innsikt blir så nyttet til å løse mer realistiske problem.

Personalia:
Steinar Evje er født i Stavanger 7/5 1968. Han begynte sine studier ved Universitetet i Bergen i 1987, og avla i 1992 cand.scient. eksamen ved matematisk institutt. Han ble opptatt som dr.scient. student ved UiB i 1993 og har i perioden 1994-1998 vært universitetsstipendiat ved matematisk institutt, avdeling anvendt matematikk.

Tidspunkt og sted for disputas: 12. juni, kl. 10.15, Auditoriet i Carl L. Godskes hus

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Steinar Evje, tlf.
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035