UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Graviditeter og kreftrisiko

Cand. scient. Grethe Albrektsen disputerer 12.juni for den filosofiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Time-related effects of a pregnancy on the risk of female cancers. A prospectivestudy of one million Norwegian women aged 20-56 years.

I avhandlingen blir sammenhenger mellom graviditeter og risiko for kreft i bryst, livmorhule og eggstokker analysert på grunnlag av data for et stort antall norske kvinner. Spesielt er tidsrelaterte effekter av en graviditet studert i detalj. Avhandlingen viser at resultater fra tradisjonelle studier hvor tidsrelaterte effekter vanligvis ikke tas hensyn til, kan gi et skjevt bilde av hvordan kvinnens alder ved første og senere fødsler virker inn på kreftrisikoen. En ny statistisk metode som gjør det mulig å ta hensyn til slike tidsavhengige relasjoner, blir innført i avhandlingen.
Studien viser at en graviditet generelt har en beskyttende effekt p* risiko for kreft i bryst, livmor og eggstokker. De tidsrelaterte effekter av en graviditet var likevel svært forskjellige. For kreft i bryst øket risikoen de 3-4 første årene etter fødselen, spesielt etter 1. og 2. svangerskap, for deretter å avta. For kreft i livmorhule og eggstokker, var risikoen lavest like etter fødselen, og øket deretter gradvis. Dette mønsteret var mest uttalt for kreft i livmorhule.  Å få barn i ung alder var gunstig i relasjon til brystkreft. Blant kvinner med ett og to barn var risiko for kreft i eggstokk lavest for kvinner som fødte sine barn i relativt høy alder, mens alder ved svangerskapet hadde liten betydning blant kvinner med mange barn.

Personalia:
Grethe Albrektsen tok cand. scient. eksamen i statistikk ved Matematisk institutt, Uib, i 1989. I perioden 1992-94 var hun stipendiat ved Den Norske Kreftforening. Kreftforeningen har også senere finansiert prosjektarbeidet. Doktorgradsarbeidet er utført ved Seksjon for medisinsk statistikk og dataanalyse, Institutt for samfunnsmedisinske fag, UiB. Grethe Albrektsen arbeider nå som statistisk konsulent ved samme seksjon.

Tid og sted for disputasen: fredag 12. juni k . 10:15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Grethe Albrektsen, tlf. 55 97 46 02 (a), 55 29 15 39 (p),
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91 (p)