UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD


 

Satelittbasert leting etter oljesøl og naturlig film i havet

Cand. Scient Heidi A. Espedal (29) disputerer 1 juli 1998 for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Detection of oil spill and natural film in the marine environment by spaceborne Synthetic Aperture Radar.

Hovedmålsettingen med avhandlingen er å utvikle metoder for å bruke satelittbasert Syntetisk Aperture Radar (SAR) til deteksjon av oljesøl og naturlig film på havet. Fordelen med å bruke SAR i miljøovervåkning er at den kan avbilde jordoverflaten med detaljert romlig oppløsning, uavhengig av skydekket. Ulempen er at blant annet oljesøl og naturlig film gir like signaturer i radarbildene. Espedals arbeid har bestått i å analysere radar data fra de europeiske satelittene ERS-1 og ERS-2. To felt eksperiment hvor det ble tatt prøver av naturlig film samtidig med radardekning fra satelitt, er også gjennomført. Undersøkelsene har ført til resultater som samlet gir en økt forståelse av hvordan en kan skille ulike fenomener i satelittbaserte radarbilder.

Et verktøy til hjelp i analyse av satelitt SAR bilder er under videreutvikling ved Nansen Senteret for Miljø og Fjernmåling. Resultatene fra Espedals avhandling viser at i tillegg til å detektere oljesøl, kan radarsatelitter brukes til å estimere mengden av naturlig film på havoverflaten. Dette er viktig for globale klima studier, siden opphopning av naturlig film reduserer havets evne til å ta opp klimagasser, slik som f.eks. karbondioksyd (CO2).

Personalia.
Heidi A. Espedal er fra Laksevåg i Bergen, hvor hun bor med ektefelle og deres datter. Hun startet sin utdanning ved Universitetet i Bergen i 1987, studerte 1 år i Frankrike, og tok i januar 1993 Cand. Scient. graden i Atomfysikk ved Fysisk Institutt, Bergen. Siden har hun jobbet ved Nansen Senteret for Miljø og Fjernmåling i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 1 juli, kl. 10:00 i Nansen Senteret for Miljø og Fjernmåling, Forelesningssalen 1etg

Kontaktpersoner:
Nansen Senteret for Miljø og Fjernmåling v/ Professor Ola M. Johannessen. Tlf: 55297288
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35