UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Allmennpraktikere og hjerte- karsykdommer.

Cand. med Eivind Meland disputerer 23. januar 1998 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Management of coronary heart disease risk in general practise. General practioners´ assessment of risk, and effects of life style intervention among men with high risk for coronary heart disease

Avhandlingen retter sitt søkelys mot hvordan primærlegene vurderer risiko for framtidig hjerte- og karsykdom, hvordan pasienter reagerer på å bli identifisert med risiko for framtidig sykdom og hvilken effekt man kan forvente av at pasienter tilbys livsstilsrådgivning i allmennpraksis.

En stor andel av legene synes å overvurdere risiko for sykdom hos kvinner med forhøyet kolesterol-nivå. Hos menn med mange moderat forhøyede risikofaktorer synes tendensen å være at risiko undervurderes. Menn som identifiseres som risikoindivider rapporterer om ubehag ved å bli minnet på mulighet for framtidig sykdom, men det psykologiske velbefinnende og andre livskvalitetsmål synes upåvirket av at man får «diagnose» og oppfølging hos sin allmennlege. En metode for livsstilspåvirkning som legger større ansvar for adferdsendringer på pasientene selv fører til misnøye med behandlingen, men mer fornøydhet med egen innsats for helsen. Vanlig praksis der allmennlegene anvender livsstilsrådgivning slik de pleier, synes vel så effektiv som en spesiell rådgivningsmetode med større valgfrihet og ansvar på den enkelte pasient. Gruppene som ble sammenliknet ble tilbudt undersøkelse og konsultasjon hver 3. måned. Vel 15% av røykerne klarte å slutte, og fettstoffsammensetningen i blodet endret seg i gunstig retning i løpet av studien. I en av studiene i avhandlingen ble betydningen av pasientenes tro på egen evne til livsstilsendringer identifisert som den viktigste faktor når det gjaldt motivering for adferdsendring.

Personalia:
Eivind Meland er født i 1950 i Stavanger. Han er førsteamanuensis ved Seksjon for allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, og har også 1/2 allmennpraksis i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 23. januar, kl. 10.15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner
Eivind Meland, tlf: 55586155/ e-post: Eivind.Meland@isf.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf 55 589043