UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Bilde (Kjell Kristoffersen)

Søsken til psykisk syke

Cand. polit. Kjell Kristoffersen disputerer 27. januar 1998 for dr.polit graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: 

Opplevelse av å være søster eller bror til en person med langvarig mental lidelse

16 søsken til personer med en langvarig mental lidelse ble intervjuet. Deltagerne opplever at deres syke søsken kjemper for å finne mening i noe som oppleves som forvirrende og kaotisk, og at de selv ikke kan hjelpe dem i denne kampen. Deltagerne opplever sorg, håp, skyld, skam og sinne i forhold til de syke søsken. Et svingende sykdomsforløp kan forstyrre bearbeidelsen av følelsene. Det samme kan opplevelsen av at følelsene ikke blir forstått eller akseptert av andre, og at en selv ikke kan godta sine egne følelser.
I søskensamværet framheves opplevelsen av uvirksomhet og interesseløshet. Deltagernes engasjement svinger mellom ønske om å gi omsorg og ønske om å slippe byrden. Størst er savnet etter et gjensidig omsorgsforhold.
Foreldrenes fortvilelse i forhold til deres syke barn gjenspeiles i forholdet til de andre barna. I forhold til egen utvikling framhever deltagerne viktigheten av å ta vare på sitt eget liv og å søke kontakt og støtte hos andre mennesker. Deltagerne framhever også at deres spesielle livserfaring i positiv retning har bidratt til egen vekst og utvikling.

Personalia:
Kjell Kristoffersen er født i Narvik i 1950. Han er utdannet spesialsykepleier i psykiatrisk sykepleie 1979, og cand. polit i 1989. Han har arbeidet ved Haukeland sykehus, Bergen, Høgskolen i Bergen og Universitetet i Bergen (UiB). Han arbeider nå som førsteamanuensis ved Det Medisinske Fakultetet, Institutt for samfunnsmedisinske fag, seksjon for sykepleievitenskap, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Tirsdag 27. januar, kl. 10.15, Haukeland Sykehus. Store auditorium, 3. etasje.
 
Kontaktpersoner:
Kjell Kristoffersen: Tlf.:  55 586158 (a), tlf  55 13 84 35 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91 (p)