UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD
 

Datasimulering av væske- og gassstrømning

Cand. scient. Thor Gjesdal (35) disputerer fredag 30. januar 1998 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Development of multigrid methods for diffusion, advection, and the incompressible Navier-Stokes equations

Strømning av væsker og gasser et et fenomen som angår oss alle. Vi ser dette både i det helt nære, for eksempel den luften som vi puster inn og ut, og i ulike teknologiske anvendelser. Datasimulering av væske- og gassstrømning kan være svært ressurskrevende, og avhandlingen omhandler teknikker for effektiv beregning av strømningsbevegelse. I avhandlingen har Gjesdal tatt utgangspunkt i to ulike teknikker: Multigridmetoder og trykk-korreksjonsmetoder. Multigridmetoder er en klasse av teknikker som har vært i en rivende utvikling de siste tiårene. Metodene har vist seg å være ekstremt effektive for noen forenklede modellproblemer. Trykk-korreksjonsmetoder er en av de viktigste teknikkene for å simulere reelle industrielle strømningsprosesser. Til tross for sin effektivitet, har multigridmetoder bare i begrenset grad vært anvendt i forbindelse med strømningssimulering ved hjelp av trykk-korreksjonsmetoder. Hovedmålet med doktorgradsarbeidet har vært å teste og videreutvikle multigridteknikker for å undersøke om de to metodene i større  grad kan anvendes i  kombinasjon for å effektivisere simuleringen av reelle problemstillinger. Resultatene viser at for noen problemer vil en betydelig gevinst være mulig, og avhandlingen danner et viktig grunnlag for  videre arbeid med disse problemstillingene.

Personalia:
Thor Gjesdal er født i Bergen og trådte sine barnesko i Fana. Etter examen artium ved Fana Gymnas studerte han realfag ved Universitet i Bergen med hovedfag i anvendt matematikk. Videre har han spesialistutdannelse i fluiddynamikk fra von Karman instituttet i Belgia. Han har vært ansatt som forsker ved Christian Michelsen Research as siden 1988.

Tid og sted for disputasen: Fredag 30. januar 1998, kl. 10.15, Auditoriet, Godskes hus, Johs. Brunsgt. 12

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Thor Gjesdal, CMR, tlf 55 57 40 31/22 85 26 60, e-post: Thor.Gjesdal@cmr.no
Informasjonsleder Eva Hille, CMR, tlf. 55 57 42 60, e-post Eva.Hille@cmr.no
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035