UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Jernstatus hos fisk

Cand. scient Friede Andersen disputerer 30. januar 1998 for doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Studies on iron nutrition in Atlantic salmon (Salmo salar) with respect to requirement, bioavailability, interactions and immunity

Friede Andersen har gjennom tre store foringsforsøk studert omsetningen av jern hos Atlantisk laks (salmo salar), med vekt på jernbehov og utnyttelse av ulike kjemiske jernformer. Hun har videre belyst samspillseffekter mellom jern og andre næringsstoffer som mangan, sink og vitamin C og undersøkt sammenhenger mellom jern og helsetilstand.

Hun har funnet jernnivåer i fiskens vev som viser for lav jernstatus før jernmangel anemi blir utviklet. Disse resultatene kan brukes direkte i vurdering av jernstatus hos fisk fra opppdrettsanlegg, og derved forebygge jernmangelanemi. Hun har videre vist at laks regulerer jernopptak ut i fra jernbehov slik som hos mennesker. Faren for å få for mye jern gjennom foret er derfor liten. Problemet med jerntilsetning i fiskefor er imidlertid at jern kan være reaktivt og derved ødelegge andre viktige næringsstoffer i foret. Reaktiviteten avhenger av jernets kjemiske form. Lite reaktive former utnyttes imidlertid dårlig av fisken. Utfordringen videre er derfor å tilsette jern i en form og mengde som dekker fiskens behov, samtidig som kvaliteten på foret ikke forringes.

Personalia
Friede Andersen er født i 1962 i Bergen. Hun er utdannet ved Universitetet i Bergen og avla i 1990 cand. scient eksamen ved Fiskeridirektoratets Ernæringsinstitutt. Friede Andersen ble i 1992 tatt opp som dr. scient student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt. Arbeidet ble finansiert av et utdanningsstipend fra Norges Forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen: 30. januar 1998, kl. 10.00, Stort Auditorium, Høyteknologisenteret i Bergen.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Friede Andersen, tlf. 55 23 82 90
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf.55 589035