UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Bilde
 

Fra vietnamesisk til norsk

Cand. philol. Kari Tenfjord disputerer 20. februar for dr.art.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Å HA EN FORTID PÅ VIETNAMESISK. En kasusstudie av fire vietnamesiske språkinnlæreres utvikling av grammatisk fortidsreferanse og perfektum

Avhandlingen presenterer en studie av hvordan det norske språket til vietnamesiske elever utvikler seg over en periode på ca fem år. Studien viser at morsmålet til elevene er avgjørende for språkutviklingen, og at uavhengig av morsmål er språklæring til en viss grad styrt av behovet for å kunne kommunisere på det nye språket. For å vise dette tar studien utgangspunkt i utviklingen av det grammatiske systemet og en diskusjon av hva slags kommunikativt innhold de to grammatiske kategoriene preteritum og perfektum har i norsk. og hvordan vietnamesisk gir uttrykk for det samme innholdet. Hvordan disse to kategoriene utvikler seg i språket til de vietnamesiske elevene er fokus for analysen.

Personalia
Kari Tenfjord (47) er født i Tennfjord på Sunnmøre. Hun er cand.philol. fra Universitetet i Bergen, 1983. Hun har i flere år vært lærer i norsk som andrespråk og hun var inspektør ved Nygård skole, Innføringssenteret for fremmedspråklige elever i Bergen fra 1985 til 1989. Høsten 1989 fikk hun et tre års-stipend fra NAVF, og har etter det vært ansatt som amanuensis/førsteamanuensis i norsk som fremmedspråk ved Nordisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen: Sydneshaugen skole, aud. A, fredag 20. februar kl. 10.15
 

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Kari Tenfjord, tlf. 55 58 24 33 (a), 55 23 46 04 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf. 55 58 90 43 (a) / 55 12 56 91 (p)