UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Hvor langt kan man tolke biokjemiske data?

Cand. scient. Roger Strand (29) disputerer 27. februar 1998 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Theoretical Methodology in Biochemistry

Strands avhandling tar utgangspunkt i et tilsynelatende paradoks: På den ene side har biokjemien og molekylærbiologien hatt en fantastisk framgang i vårt århundre. På den annen side ligger det mange forutsetninger til grunn for biokjemiske og molekylærbiologiske forskningsmetoder. Disse forutsetningene er til dels usikre og lite undersøkt.

Strands hovedanliggende er spørsmålene "Hvordan vurderer vi den biologiske relevans av biokjemiske data? Hvordan skal vi tolke ulike typer data, og hvordan begrunner vi disse tolkningene?" Disse spørsmålene angriper han på ulike vis, bl.a. gjennom eksperimentelt arbeid, matematisk modellering og vitenskapsfilosofiske begrepsanalyser. Avhandlingen
evaluerer to laboratoriemetoder, såkalte in vitro transkripsjonsstudier av isolerte cellekjerner (en metode for å studere genregulering) og analytisk differensialsentrifugering (en cellebiologisk metode som bl.a. kan brukes til å måle størrelsen på biologiske partikler). Evalueringene strider i noen grad mot rådende oppfatninger: I det første tilfellet konkluderer han med at metoden hittil har blitt overtolket, mens i det andre tilfellet later det til at metoden er mer pålitelig enn tidligere dokumentert.  Avhandlingen drøfter også det mer generelle spørsmål om hvordan man skal forstå og tolke biokjemisk kunnskap, og utarbeider forslag til begrepsapparat og angrepsvinkler for framtidig bruk.

Personalia:
Roger Strand, f. i Kristiansund i 1968, har studert biokjemi, matematikk og filosofi ved Universitetet i Bergen. Han tok cand.  scient.-graden i biokjemi i 1992 på en hovedoppgave om metodeproblemer knyttet til bruk av isolerte cellekjerner i studier av genregulering. Dette temaet er blitt utvidet og studert nærmere i doktorgradsarbeidet, som er utført i åra 1993-97 ved Institutt for biokjemi og molekylærbiologi og Senter for vitskapsteori, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 27. februar 1998, kl. 10.30, Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadvollen 19

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Roger Strand, tlf. 55 583436
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 589035