UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Produksjon av naturlige overflateaktive stoffer

Cand. scient. Mohamad Osman (45) disputerer 25. februar 1998 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Biosurfactants their molecular assembly, secondary structure and the significance of hydrogen bonding

Avhandlingen omhandler naturlige overflateaktive stoffer, såkalte biosurfaktanter som er såpelignende stoffer som kan produseres av bakterier. Disse naturlig fremstilte stoffene har mange egenskaper felles med syntetiske tensider (såper), men de har også sine særegenheter. De aggregerer når de løses i vann slik syntetiske tensider gjør, men disse aggregatene er spesielle fordi det kan dannes hydrogenbindinger mellom molekylene i aggregat-tilstand. Dette kan ha stor betydning for aggregatenes form, stabilitet, og biologiske egenskaper. Det kan også ha betydning for eventuelle anvendelser av disse stoffene. Avhandlingen tar opp produksjon av biosurfaktanter, aggregasjonsprosesser i vann, størrelse av aggregatene, og det vises at disse har bedre toleranse mot toverdige ioner i vannet (hardt vann).

Personalia
Mohamad Osman er født den 12.06.53 i den delen av Kurdistan som styres av Syria. Han tok B.Sc graden i farmasi og farmasøytisk kjemi ved universitetet i Damaskus, Syria høsten 1976. Siden har han tatt en Cand.Scient grad ved Institutt for Biokjemi og Molekylær Biologi ved Universitetet i Bergen høsten 1989. Etter en periode som forsker ved National Institute of Materials and Chemical Research i Japan har M. Osman i de siste to årene jobbet som førsteamanuensis i kjemi og teknisk-miljøvern ved Høgskolen i Stavanger.

Tidspunkt og sted for disputasen: 25.feb. kl. 10.15, Høgskolen i Stavanger, Auditorium E-164

Kontaktpersoner:
Professor Harald Høiland telefon: 55 583371
Cand. scient. Mohamad Osman, tlf. 51 832280
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 589035