UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Mestring av sorg hos enker

Cand. psychol. Torill Christine Lindstrøm disputerer 7. februar 1998 for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"GOOD GRIEF". Adapting to bereavement.

Avhandlingen belyser sorg etter tap av ektefelle hos enker i Bergens-området. I undersøkelsen ble det funnet at 85 prosent av kvinnene viste klar bedring og "normalisering" etter det første året som enker. Graden av sorgreaksjoner i den første tiden etter tapet, kunne forutsi hvor godt enken skulle komme seg i løpet av det første året. Mange av enkene opplevde at de ble mindre engstelige i løpet av denne tiden.
De aller fleste enkene rapporterte at de på en eller annen måte hadde opplevd at den døde fortsatt var "til stede", og at dette hjalp dem i sorgen. De som tolket disse opplevelsene som ekstremt positive eller som svært skremmende, var de som klarte seg dårligst, både følelsesmessig og i det daglige.
Mange enker opplevde at helsetilstanden ble dårligere i løpet av det første året etter ektemannens død. Det var imidlertid ingen klare sammenhenger mellom helsetilstand og immunitets-tilstanden. Derimot var det tydelig at de som syntes de mestret sorgen godt, også hadde bedre helse og opplevde en større bedring i helsen enn de øvrige enkene.
Enkene som hadde valgt en mer "moderne kjønnsrolle" (som var, eller hadde vært utearbeidende), mestret sorgen best. De var mer selvstendige og selvhjulpne og derfor bedre istand til å klare seg alene.

Personalia:
Torill Christine Lindstrøm er født i Bergen 10.03.53. Hun avla psykologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1980. Hun var deretter vitenskapelig assistent ved Institutt for sykepleievitenskap ved UiB frem til 1983. Hun ble tildelt 3-årig NAVF-stipend fra våren 1984, men avbrøt stipendiat-perioden da hun ble ansatt som amanuensis ved Institutt for sykepleievitenskap ved UiB i 1984.

Tidspunkt og sted for disputas:
Lørdag 7. februar, kl. 10.15, Auditorium I, De Prekliniske Institutter (PKI), UiB.
 
Kontaktpersoner:
Cand. psychol. Torill Christine Lindstrøm, tlf.: 55 58 61 64 (a), 56 36 95 08 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf.: 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91(p).