UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Endringer i natur, bosetning og økonomi i Nildalen

Høgskolelektor Kjell Hødnebø disputerer den 27. februar for dr. art.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

From Cattle to Corn. Economic trends in Northeast Africa. Equatoria, Southern Sudan and Northern Uganda, during the last centuries.

Avhandlingen søker å påvise grunnene til at det har skjedd store endringer av naturforhold, bosetting, og lokal økonomi i den øvre del av Nildalen i nord Uganda og sør Sudan i de tre siste hundreår. Her møttes befolkningsgrupper, kulturelle impulser, økologiske soner og politiske ideer, som resulterte i en stabil økonomisk og sosial utvikling opp til 1850. Større politiske og etniske enheter omskapte de store skogsområdene til et kulturlandskap dominert av åpen beitemark, vidstrakte åkerarealer og landsbyer. Slavehandel, krig og etablering av det tyrkisk-ottomanske riket i forrige århundre startet en ødelegging av disse samfunnene. Denne negative utviklingen fortsatte i vårt  hundreår med spredning av sykdommer, kolonial politikk, og regionale kriger etter selvstendigheten. Dette området er idag i fullstendig oppløsning, med borgerkrig, mer enn 5 millioner flyktninger, og et totalt fravær av økonomisk, politisk og administrativ utvikling.

Personalia:
Kjell Hødnebø er født 12.07.52 i Risør. Han avla embetseksamen i historie ved Universitetet i Bergen 1981. Hødnebø er i dag høgskolelektor ved Høgskolen i Vestfold.

Tid og sted: Fredag 27. februar kl. 10.15, auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Kontaktperson:
Cand. philol. Kjell Hødnebø, tlf. 33 03 12 11