UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Mageplager hos diabetikere

Cand. med. Karl Anton Undeland disputerer 11. desember 1998 for dr.med.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Gastric Meal Accommodation and Vagal Tone in Patients with Diabetes Mellitus»

Avhandlingen belyser samarbeidet mellom hodet og magen hos diabetikere og friske. Forskning har vist at mageplager som forsterkes av mentalt stress kan væreforårsaket av skade på den såkalte vagusnerven. Avhandlingen tar i bruk en ny datametode for måling av vagusnervefunksjonen, som studeres både hos friske og hos pasienter med svekket vagus, som for eksempel hos diabetetikere.
Undeland har brukt helt nye metoder for måling av magesekkens evne til å tilpasse seg måltid, bl.a. nyutviklede ultralydteknikker. En trykk- og volummålingsteknikk som kalles barostat har vært anvendt for å måle hvordan magen reagerer på standardmåltid.
Resultatene viser at diabetikere med redusert vagusnervefunksjon ofte får plager fordi magen ikke tar imot maten på normal måte. Det ser ut til at svekket vagusnervefunksjon medfører både dårlige avslapning av muskulaturen øverst i magesekken, og svakere pumping av maten fra magesekken til tynntarmen.
Resultatene har verdi for diabetikere som har plager med fordøylsen, og for andre som har svekket vagus på grunn av langvarig mentalt stress.

Personalia: Karl Anton Undeland er 29 år, og tok medisinsk embetseksamen i 1996 ved Universitetet i Bergen. Han kommer fra Førde, men bor nå i Bergen. Han er nå hjemmearbeidende pappa og fagutvikler på deltid ved Det medisinske fakultet.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 11. desember 1998, kl. 10.15, store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Karl Anton Undeland, tlf. 55 58 66 70 (a), 55 29 91 68 (p), 917 71 301 (mobil)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p)