UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD


 

Ungdommers seksuelle erfaringer

Cand. psychol. Reidar Jakobsen disputerer 11. desember 1998 for dr.psychol.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Empiriske studier av kunnskap og holdninger om hiv/aids og den normative seksuelle utvikling i ungdomsårene»

80-tallest skrekk-scenarier om spredningen av hiv/aids nødvendiggjorde en bredere forståelse av hvordan befolkningen forholder seg til informasjon om smittsomme sykdommer. Dette var og er fortsatt viktig for at vi skal kunne forebygge stigmatisering og utstøting av smittede og risikogrupper, og ikke minst kunne motvirke smittefarlig atferd. Ved siden av å studere hvordan kunnskap og holdninger knyttet til hiv/aids er organisert, tar avhandlingen også opp spørsmål om hvordan ulike typer seksualatferd utvikles og etableres som vaner i ungdomsårene.
Avhandlingen viser at ungdommers seksuelle atferd utvikler seg gjennom en langsom stegvis erfaringsoppsamling, fra det å ha sin første kjæreste til første samleie. Avhandlingen viser at de fleste ungdommer ikke vinner sine første seksuelle erfaringer i løpet av noen uker eller måneder, men over år. Resultatene viser også at tidlig initiering av og avvik fra denne normative erfaringsoppsamlingen kan predikere tidlig samleiedebut, og ulike typer seksuell risikoatferd senere i ungdomsårene. En av hovedkonklusjonene er at for å forstå og kunne forebygge seksuell risikoatferd, må vi se ungdommers seksualatferd i lys av en naturlig og langsom seksuell utvikling, samt i sammenheng med et omfattende konglomerat av ulike typer atferd, som i sum også utgjør en viktig utviklingspsykologisk prosess.

Personalia: Reidar Jakobsen er født i Bergen i 1963. Han avla psykologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1988. Han har deretter bl.a. jobbet som stipendiat og forsker ved HEMIL-senteret og som amanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved UIB. Han er nå ansatt som forsker ved Barnevernets utviklingssenter på Vestlandet, UIB.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 11. desember, kl. 10.15, Stort Auditorium 118, Christiesgate 11.

Kontaktpersoner:
Reidar Jakobsen, tlf. 55 58 26 94 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a)