UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Naturlige fargestoffer i mat

Cand. scient Torgils Fossen (28) disputerer for dr. scient -graden ved Universitetet i Bergen fredag 18. desember med avhandlingen:

«Chemical studies of acylated anthocyanins and other flavonoids isolated from plants».

Antocyaner er de forbindelsene som er ansvarlige for de fleste røde og blå fargene i planter. De tilhører stoffgruppen flavonoider. Som fargestoffer i frukt og grønnsaker har de blitt inntatt av mennesker siden forhistorisk tid. I tillegg til å gi maten farge, ser mange antocyaner og andre flavonoider ut til å være antioksidanter med potensielle positive helseeffekter. Mens flere og flere syntetiske fargestoffer blir forbudt i matvarer siden de kan være sykdomsfremkallende, har antocyaner- og antocyanholdige produkter de siste tre årene opplevd en økende interesse på grunn av deres potensielle helsemessige effekter. Stabilitet er en viktig parameter for at antocyaner skal kunne anvendes som fargetilsetning i matvarer. Som en del av  arbeidet er stabiliteten til rene antocyaner i vannløsning ved en rekke forskjellige pH- verdier er blitt bestemt.
Stabilitet og biologisk aktivitet av antocyaner og andre flavonoider er avhengig av strukturene til disse forbindelsene. Et mål har vært å isolere og deretter bestemme strukturen til antocyaner og andre flavonoider fra flere kilder, inkludert planter som er viktige i ernæringssammenheng. Oppdagelsen av 15 nye forbindelser er beskrevet i avhandlingen. Avhandlingen bidrar til å kartlegge innholdet av antocyaner i løkplante, fargede poteter, vannliljer, blodlønn, lodnevikke og gress.

Personalia: Torgils Fossen er født i Bergen i 1970 og ble cand. scient. i organisk kjemi ved Universitetet i Bergen i 1995. Han ble opptatt til dr. scient studiet i 1995, og har siden 1995 vært NFR-stipendiat ved Kjemisk institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 18. desember, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Cand.scient.Torgils Fossen, tlf 55 58 34 87 (a).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit. tlf. 55 58 90 43 (a)