«Chemical studies of acylated anthocyanins and other flavonoids isolated from plants».
Antocyaner er de forbindelsene som er ansvarlige for de fleste røde
og blå fargene i planter. De tilhører stoffgruppen flavonoider.
Som fargestoffer i frukt og grønnsaker har de blitt inntatt av mennesker
siden forhistorisk tid. I tillegg til å gi maten farge, ser mange
antocyaner og andre flavonoider ut til å være antioksidanter
med potensielle positive helseeffekter. Mens flere og flere syntetiske
fargestoffer blir forbudt i matvarer siden de kan være sykdomsfremkallende,
har antocyaner- og antocyanholdige produkter de siste tre årene opplevd
en økende interesse på grunn av deres potensielle helsemessige
effekter. Stabilitet er en viktig parameter for at antocyaner skal kunne
anvendes som fargetilsetning i matvarer. Som en del av arbeidet er
stabiliteten til rene antocyaner i vannløsning ved en rekke forskjellige
pH- verdier er blitt bestemt.
Stabilitet og biologisk aktivitet av antocyaner og andre flavonoider
er avhengig av strukturene til disse forbindelsene. Et mål har vært
å isolere og deretter bestemme strukturen til antocyaner og andre
flavonoider fra flere kilder, inkludert planter som er viktige i ernæringssammenheng.
Oppdagelsen av 15 nye forbindelser er beskrevet i avhandlingen. Avhandlingen
bidrar til å kartlegge innholdet av antocyaner i løkplante,
fargede poteter, vannliljer, blodlønn, lodnevikke og gress.
Personalia: Torgils Fossen er født i Bergen i 1970 og ble cand. scient. i organisk kjemi ved Universitetet i Bergen i 1995. Han ble opptatt til dr. scient studiet i 1995, og har siden 1995 vært NFR-stipendiat ved Kjemisk institutt, UiB.
Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 18. desember, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41.
Kontaktpersoner:
Cand.scient.Torgils Fossen, tlf 55 58 34 87 (a).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit. tlf. 55 58 90 43 (a)