UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Kraftigere lavtrykk gir endringer i ozonlaget

Cand. scient. Svenn Owe Haugland (30) disputerer 25. august for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Stratospheric-Tropospheric Mass and Ozone Exchange in Northern Hemisphere Mid-Latitude.

Ozonlaget kan bli tynnere både kjemisk og ved at ozon transporteres bort fra ozonlaget. Tidligere forskning har vist at økte menneskelige utslipp av KFK gasser har ført til en forsterket kjemisk reduksjon. I tillegg kan ozonlagets tykkelse bli redusert av endret transportmønster, ved at temperaturendringer i atmosfæren fører til kraftigere lavtrykk.
I avhandlingen beregnes mengden av ozon transportert inn og ut av ozonlaget på tidsskalaer fra dager til sesonger, og på romlige skalaer fra meso til hemisk. Disse resultatene er viktige i forbindelse med forskningen på globale klimaendringer og for vår viten om endringer i tykkelsen på ozonlaget.
Avhandlingen er en del av det nordiske programmet Ozon som klimagass finansiert av Nordisk Ministerråd og tar utgangspunkt i observerte ozonlags-reduksjoner på våre breddegrader.

Personalia: Svenn Owe Haugland er født og oppvokst i Stavanger. Han avla cand.scient. eksamen i meteorologi i 1994 ved Geofysisk Institutt (GI). Nå er han ansatt i post. doc. stilling ved GI finansiert av Forsvarets Byggningstjeneste og arbeider med mesoskala varslingsmodeller relatert til lydforplantning.

Tid og sted: Geofysisk Institutt, Auditoriet i østfløyen, 25. august kl. 13.15

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Elmer Raustein Geofysisk Institutt: Tlf. 55582577
Informasjonskonsulent Jo Høyer. Informasjonsavdelingen Tlf. 55589036