UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Osmoregulering og vekst hos laksesmolt i tidlig sjøvannsfase

Cand. scient Sigurd Olav Handeland (33) disputerer fredag 28. august for dr. scientgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Osmoregulation and growth in Atlantic salmon smolts during the early seawater phase

Avhandlingen kartlegger hvordan variasjon i sjøtemperatur, saltholdighet og fôropptak virker inn på osmoregulatoriske mekanismer, fysiologisk respons og vekst hos laksesmolt etter at den er overført til sjøvann ved ulike årstider.

Studiet har vist at grad og varighet av osmotisk stress ved utsetting i sjø påvirkes av sjøtemperaturen, men ikke av små variasjoner i saltinnholdet. Optimal sjøtemperatur ved utsetting av laksesmolt var 9,6 grader celsius. Sjøtemperaturer under 5 grader og over 18 grader ga smolten betydelige problemer med ioneregulering og saltbalanse. Den observerte temperaturavhengige effekten på osmoreguleringsevnen viser at vanninnholdet i muskler og klorinnhold i blodet hos smolt varierer med sjøtemperaturen. Slike effekter bør oppdrettsnæringen ta hensyn til, bl.a ved bruk av tradisjonell 24 timers sjøvannstest.

Studiet påviste videre hvor viktig det er å unngå underfôring av smolt etter utsetting i sjøvann. Når laksesmolten ble utsatt for predatorer (torsk) viste resultatene at smolt med høyt osmotisk stressnivå var mest utsatt for å bli spist. I norske lakseelver vandrer den ville laksesmolten ut i sjøen når temperaturen her når 8-10 grader, hvilket er i tråd med Handelands resultater om ideell sjøtemperatur for utsetting av laksesmolt i sjø.
 

Personalia:
Sigurd Olav Handeland er født i Sandnes. Han startet sine studier i Bergen høsten 1986, og avla i 1993 cand. scient-eksamen ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi ved Universitetet i Bergen. Han ble deretter ansatt i Dyno, avd. Bergen, og arbeidet her fram til våren 1995 da han ble tatt opp som dr. scient-student ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi.

Tid og sted: Høyteknologisenteret, Stort auditorium, 28. august, kl. 10.00

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Sigurd Stefansson, Institutt for fiskeri- og marinbiologi, tlf 55 58 44 70
Informasjonskonsulent Jo Høyer, Informasjonsavdelingen, tlf. 55 58 90 36