Osmoregulation and growth in Atlantic salmon smolts during the early seawater phase
Avhandlingen kartlegger hvordan variasjon i sjøtemperatur, saltholdighet og fôropptak virker inn på osmoregulatoriske mekanismer, fysiologisk respons og vekst hos laksesmolt etter at den er overført til sjøvann ved ulike årstider.
Studiet har vist at grad og varighet av osmotisk stress ved utsetting i sjø påvirkes av sjøtemperaturen, men ikke av små variasjoner i saltinnholdet. Optimal sjøtemperatur ved utsetting av laksesmolt var 9,6 grader celsius. Sjøtemperaturer under 5 grader og over 18 grader ga smolten betydelige problemer med ioneregulering og saltbalanse. Den observerte temperaturavhengige effekten på osmoreguleringsevnen viser at vanninnholdet i muskler og klorinnhold i blodet hos smolt varierer med sjøtemperaturen. Slike effekter bør oppdrettsnæringen ta hensyn til, bl.a ved bruk av tradisjonell 24 timers sjøvannstest.
Studiet påviste videre hvor viktig det er å unngå
underfôring av smolt etter utsetting i sjøvann. Når
laksesmolten ble utsatt for predatorer (torsk) viste resultatene at smolt
med høyt osmotisk stressnivå var mest utsatt for å bli
spist. I norske lakseelver vandrer den ville laksesmolten ut i sjøen
når temperaturen her når 8-10 grader, hvilket er i tråd
med Handelands resultater om ideell sjøtemperatur for utsetting
av laksesmolt i sjø.
Personalia:
Sigurd Olav Handeland er født i Sandnes. Han startet sine studier
i Bergen høsten 1986, og avla i 1993 cand. scient-eksamen ved Institutt
for fiskeri- og marinbiologi ved Universitetet i Bergen. Han ble deretter
ansatt i Dyno, avd. Bergen, og arbeidet her fram til våren 1995 da
han ble tatt opp som dr. scient-student ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi.
Tid og sted: Høyteknologisenteret, Stort auditorium, 28. august, kl. 10.00
Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Sigurd Stefansson, Institutt for fiskeri- og
marinbiologi, tlf 55 58 44 70
Informasjonskonsulent Jo Høyer, Informasjonsavdelingen, tlf.
55 58 90 36