The Bergen Arc Shear Zone-kinematic analysis and implications for the tectonic evolution of the Bergen area.
De strukturgeologiske undersøkelsene avhandlingen baserer seg på er utført i Nordhordaland, med vekt på området ved Bjørsvik og Ostereide. Avhandlingen diskuterer på grunnlag av dette dannelsen av de såkalte Bergensbuene for 450-350 millioner år siden.
Bergensbuene er en rekke bergartsenheter som sett i kartbilde har bueform med Bergen by i sentrum. Nordøstmarginen til bergensbuene mot grunnfjellet i nordøst er markert ved en storskala skjærsone som er kalt bergensbueskjærsonen (Bergen Arc Shear Zone). Denne heller steilt mot sørvest. Undersøkelsene har vist at skjærsonen har hatt en betydelig sidelengs bevegelse. I tillegg har det vært en mindre komponent av normal bevegelse ved at bergensbuene har blitt forskjøvet ned i forhold til grunnfjellet i nordøst. Forskyvningen har vært mer enn 15 km og har foregått i Devon tid for 400-350 milloner år siden, like etter den kaledonske fjellkjedefoldningen. Bevegelsene langs bergensbueskjærsonen bidro til tynning av jordskorpen, som under den kaledonske fjellkjedefoldningen hadde oppnådd en ekstrem tykkelse på 80 km eller mer. Dagens jordskorpetykkelse er ca 30 km i dette området.
De fleste tidligere undersøkelser har fokusert på prosesser under den kaledonske fjellkjedefoldningen som mulige dannelsesmekanismer for bergensbuene. Imidlertid viser denne avhandlingen at senere bevegelser langs bergensbueskjærsonen har hatt stor betydning for den fordelingen av begarter som vi ser i dag. Bergensbueskjærsonen henger trolig sammen med en beslektet sone i området Ytre Sogn til Nordfjord som kalles Nordfjord-Sogn-avløsningssonen.
Personalia:
Ole Petter Wennberg er fra Lødingen i Nordland. Han arbeider
for tiden som Geolog ved Statoil i Stavanger.
Tidspunkt og sted for disputasen: 17. april kl. 11.00 i auditorium 2, Realfagbygget
Kontaktpersoner:
Cand. scient. Ole Petter Wennberg, tlf. 51 80 80 80
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf 55 58 90 35