UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Vietnamesisk språk og universell grammatikk

Cand.philol. Victoria Rosén (46) disputerer 3. april 1998 for dr.art. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Topics and Empty Pronouns in Vietnamese

Avhandlingen er et bidrag til universell grammatisk teori, en teori som redegjør for fellestrekk mellom menneskelige språk, og søker å bringe ulikheter mellom dem inn under et samlende perspektiv. Konkret tar avhandlingen for seg et antall grammatiske konstruksjoner i vietnamesisk, som adskiller seg fra norsk blant annet ved ikke å ha den subjekt/predikat-strukturen vi er vant til, og ved å kunne utelate pronomener i sammenhenger der vi ikke kan det. Disse konstruksjonene kaster lys over enkelte antagelser som har vært gjort om universell grammatikk, og de blir gitt en formell analyse i avhandlingen. Selv om studien må karakteriseres som grunnforskning, er feltet den hører til, teoretisk grammatikk, av stadig større praktisk betydning, bl.a. innenfor informasjonsteknologi.

Personalia
Victoria Rosén er født i Los Angeles 4. juli 1951.  Hun tok sin B.A. grad ved University of California, Santa Barbara i 1973.  I 1984 ble hun cand.philol. ved Universitetet i Bergen.  Hun har arbeidet i flere år ved Institutt for lingvistikk og litteraturvitenskap, først som stipendiat, senere som amanuensis/førsteamanuensis.  Hun er nå ansatt som forsker på Senter for humanistisk informasjonsteknologi, der hun arbeider på et EU-finansiert forskningsprosjekt om automatisk korrekturlesning for de skandinaviske språkene.

Tidspunkt og sted for disputasen: 3. april kl 10.15 i Auditorium B, Sydneshaugen skole

Kontaktpersoner:
Forsker Victoria Rosén, tlf. 55 58 24 26 (arbeid) / 55 29 00 38 (privat)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43