UNIVERSITETET I BERGEN 

NY DOKTORGRAD

Kunnskap om kunst

Høyskolelektor Jorunn Spord Borgen disputerer fredag 17. april for dr.art-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Kunnskapens stabilitet og flyktighet. Om forholdet mellom amatører og profesjonelle i kunstfeltet"

Avhandlingen behandler grunnlaget for ulike oppfatninger om det gode produkt hos amatører, profesjonelle og to jury-grupper i en landsomfattende konkurranse.

Kunnskap i kunstfag innebærer kjennskap til fakta og håndverkskunnskap. Doktoranden argumenterer for at slik kunnskap også omfatter forskjeller i historiefølelse, stil og smak, konvensjoner, normer og etikk. Kunstfaglig kunnskap er derfor basert på både individuelle og strukturelle forhold. Når juryer velger ut gode produkter, sikres stabilitet i kunnskapsfeltet. Det er samtidig en flyktighet i de stadige reformuleringene av kriteriene for utvelgelse av gode produkter. Denne type konkurranser er betydningsfulle møter i kunstfeltet fordi amatører og profesjonelle sammen bidrar til utvikling av ny kunnskap.

Personalia
Jorunn Spord Borgen er født i Bergen (1956). Hun tok hovedfag i forming i 1988 og har siden undervist i grunnskolen og på hovedfagstudiet i forming ved avdeling for estetiske fag på Høgskolen i Oslo. Hun har hatt ett års forskeropphold på Stanford University, California, USA. Borgen har nå stilling som FoU-leder ved avdeling for lærerutdanning på Høgskolen i Oslo, og underviser i forming for førskolelærere samme sted.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Sydneshaugen skole, Auditorium B, fredag 17.4. kl.10.15.

Kontaktpersoner:
Jorunn Spord Borgen, tlf. 22.45.20.59 (a) 64 94 32 21(p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91 (p)