UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Kjønnsforvirring hos fisk

Cand. scient. Augustine Arukwe (33) disputerer fredag 24. april 1998 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Xenobiotic modulation of fish endocrine systems: Molecular and biochemical studies of the estrogen- and Ah-receptor pathways in Atlantic salmon (Salmo salar)

Hormonforstyrrende miljøgifter er stoffer som kan etterligne organismens egne hormoner eller forstyrre nivåene av disse i kroppen. Stoffer som etterligner det kvinnelige kjønnshormonet østradiol har fått særlig stor oppmerksomhet fordi de kan forårsake feminisering hos hanndyr og true menns fruktbarhet. Hos flere dyrearter er det rapportert om forstyrrelser i formeringsevne og fruktbarhet som kan knyttes til skadelige nivåer av slike miljøgifter.

Avhandlingen beskriver resultater fra akvarieforsøk der laks (Salmo salar) har blitt eksponert for forskjellige mengder og blandinger av forskjellige miljøgifter. Særlig har nonylfenol blitt undersøkt. Dette er et stoff som fortsatt blir mye brukt i plastprodukter og industrielle rengjøringsmidler, og som tidligere forekom i kosmetikk og andre produkter. Andre stoffer som har blitt undersøkt er sprøytemidler som DDT og lindan, tilsetningsstoffer til lakk og maling som bisfenol A, og den utbredte miljøgiften PCB (polyklorerte bifenyler) som nå er forbudt, men som fortsatt blir tilført miljøet fra gamle fyllinger, utrangerte produkter og tidligere forurensete bunnsedimenter.

Arukwes arbeid viser at både kjønnsmoden hannfisk og umoden fisk reagerer på flere av miljøgiftene med å produsere eggeplommeprotein (vitellogenin) og eggeskallsprotein, proteiner som normalt bare lages hos kjønnsmoden hunnfisk. Hos hunnfisk kan slike reaksjoner føre til redusert eggkvalitet og lavere klekkesuksess, effekter som i verste fall kan påvirke hele fiskebestandens formeringsevne. Kunnskap om hvilke mekanismer som ligger til grunn for slike effekter er derfor viktig. Tester for å påvise disse responsene i fisk, som Arukwe har vært med på å utvikle i dette doktorgradsarbeidet, vil være nyttige verktøy i miljøovervåking rettet mot hormonforstyrrende stoffer.

Personalia
Augustine Arukwe er født i Nigeria. Han er DH-kandidat i akvakultur fra Sogndal DH i 1992, cand. scient. i generell akvakultur fra Universitetet i Bergen (1994), og har under doktorgradsarbeidet hatt stipend fra Norges forskningsråds Program for økotoksikologi, med arbeidsplass ved Molekylærbiologisk institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputas: 24. april kl. 10.15 i Stort Auditorium, rom 2144, Høyteknologisenteret.

Kontaktpersoner
Cand. scient. Augustine Arukwe, tlf. 55584372 (a), 55289479 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf 55589035