UNIVERSITETET I BERGEN

NY DOKTORGRAD

Krybbedød

Cand.med. Nina Øyen disputerer for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen fredag 19. september med avhandlingen:

Sudden infant death syndrome. Epidemiological studies in Norway, Sweden and Denmark, 1967-1995.

Bakgrunnen for Nina Øyens doktoravhandling om plutselig spedbarnsdød var mistanke om en epidemi av såkalt krybbedød i de skandinaviske landene i 1980-årene. En nøye gjennomgang av alle spedbansdødsfall, viste at økningen var reell og trolig skyldtes at mageleie var svært utbredt i 1980-årene.

En tror at noen barn er spesielt sårbare dersom de ligger på magen. Denne sårbarheten kan barnet ha ervervet i svangerskapet. Mødre til krybbedøde barn føder gjennomgående barn med lavere fødselsvekt, noe som kan tyde på at de er veksthemmet. Spedbamet som dør er ytteligere lettere enn sine søsken, fordi de oftere er født for tidlig
Røyking i svangerskapet kan forklare noe av denne vektreduksjonen, men andre faktorer i svangerskapet virker trolig sammen med røyking og øker risikoen. Øyen fant at lavvektige barn og barn som er født for tidlig, har en spesielt høy risiko for krybbedød dersom de legges på magen eller på siden.
Resultatene fra avhandlingen viser at slike små barn og for tidlig fødte også har minst risiko for å dø dersom de legges til a sove på ryggen. Gjentatt krybbedød forekommer, og risikoen er nesten seks ganger høyere for søsken av krybbedøde sammenlignet med familer som ikke har opplevd et slikt tap.

Personalia:
Nina Øyen, født 1959, er oppvokst i Bergen. Hun tok embetseksamen i medsin ved UiB i 1986, og er Master of Public Health fra University of California, Los angeles, i 1987. Nina Øyen er ansatt som amanuensis ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved UiB.

Tid og sted:
Fredag 19. september kl. 10.15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Cand.med. Nina Øyen, tlf. 55 97 46 61 (a), 55 32 65 38 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), 55 12 56 91 (p)