UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD
 

Forvaltning av fornminner

Mag.art. Anne-Sophie Hygen disputerer for dr.philos-graden  ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Fornminnevern og forvaltning. En teoretisk og metodisk tilnærming til planlegging og praksis i fornminnevernet  og Fornminneforvaltning i praksis. Vern, bevaring og bruk av forreformatoriske kulturminner

I Norge er alle fornminner automatisk fredet, og vern bevaring og bruk av fornminnene ivaretas av kulturminneforvaltningen på vegne av hele samfunnet . Den første delen av avhandlingen stiller krav til hvordan forvaltningen kan og bør foregå, med hensyn til begrunnelser for valg og prioriteringer, teoretisk grunnlag og metodisk gjennomføring.

I den andre delen diskuteres ulike aspekter ved vern, bevaring og bruk av fornminner. Hvordan kan man unngå konflikter av etisk art når både nåtids- og fortidsmenneskers interesser skal ivaretas? Ved å studere temaer som subjekt, objekt og tid, utvikles det teoretiske og metodiske forslag til rammeverk for hvordan fornminner kan behalldles i praksis med behørig integritet.

Personalia
Anne-Sophie Hygen er født i Oslo og tok magistergraden i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo i 1977. Hun har bl.a. arbeidet ved Fredrikstad Museum i flere år, og ble i 1990 ansatt som konservator / arkeolog i Østfold fylkeskommune. Siden 1993 har hun vært prosjektleder i Miljøverndepartementets / Riksantikvarens prøveprosjekt "Forvaltningsplan for førreformatoriske kulturminner - Østfold".

Tidspunkt og sted for disputasen: Lørdag 13. september kl.09. 15 i auditorium 2. Dragefjellet, Magnus Lagabøtes plass 1.

Kontaktpersoner:
Anne-Sophie Hygen, tlf 69 31 93 21 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tviet, tlf 55 58 90 43 (a), / 55 12 56 91(p)