UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Stabilisering av vann-olje blandinger

Cand. scient Magne Ivar Gjerde (31) disputerer fredag 19. september for dr. scient. graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Surfactant-Polymer-Alcohol Interaction in Aqueous Solutions

Avhandlingen tar for seg vekselvirkninger mellom tensid (såpe) molekyler, polymer molekyler og alkohol molekyler løst i vann. Disse molekylene blir brukt for å stabilisere vann-olje blandinger. Kunnskap om molekylære vekselvirkn inger er viktige når kommersielle produkter basert på disse molekylene skal utvikles. Disse molekylene blir brukt blant annet til kosmetikk og legemiddel. I tillegg har det vært foreslått å tilsette tensider eller polymerer til injeksjonsvannet for å øke utvinningen av olje. En kombinasjon av disse tilsatser kan også ha gunstig effekt. I denne avhandlingen har en derfor studert hvordan tensider og polymerer påvirker hverandre når de tilsettes vann. Det viser seg at polymerene har betydning for tensidene og deres selv-aggregerende oppførsel, og at dette kan ha konsekvenser for oppløsningsevnen av olje-liknende molekyler, f. eks. alkoholer.

Personalia
Magne Ivar Gjerde er født i Sveio, og oppvokst i Tysvær. Han ble tatt opp til studier ved det matematisk-naturvitenskaplig fakultet i 1985. 1991 avla han cand. scient. eksamen i fysikalsk kjemi. Han ble tatt opp som dr. scient. student h&os lash;sten 1992 ved Universitet i Bergen med tilknytning til Kjemisk Institutt og VISTA.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19. september, kl 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Magne Ivar Gjerde, tlf. 55 58 3373
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035 (a), 55 200291 (p)