UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Hjemmebasert omsorgsarbeid

Cand. polit. Karen Christensen disputerer 13. september 1997 for dr. polit graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Omsorg og arbejde: En Sociologisk Studie af Ændringer i den hjemmebaserede omsorg

Avhandlingen er en sosiologisk studie av endringer i den hjemmebaserte omsorg, og er basert på en case-studie af hjemmehjelp og hjemmesykepleie i Bergen. Den hjemmebaserte omsorg har siden 1960-årene gjennomgått en moderniseringsprosess av omfattende karakter. Studien viser at moderniseringen av den hjemmebaserte omsorg gir seg utslag i to dominerende prosesser: (1) en profesjonalisering av hjemmehjelpsarbeidet og (2) en institusjonalisering af hjemme-sykepleiearbeidet, men at den ogs&ar ing; etterlater et rom for motprosesser. Disse motprosesser viser seg å være av særlig stor betydning for å kunne utføre det, som i avhandlingen kalles et personligt individualisert omsorgsarbeide, dvs. et arbeid som gir pla ss til å la både omsorgsgiveren og omsorgsmottakeren være unike mennesker i den samhandling som omsorgsarbeidet foregår gjennom. Det motsetningsforhold, som sammenstøtet mellom de dominerende prosesser og motprosessene er et uttrykk for, analyseres i avhandlingen med utgangspunkt i et historisk forankret modsetningsforhold. Det dreier sig om motsetningen mellom omsorgsarbeid og lønnsarbeid, som blir særlig aktuelt for kvinner, når deres arbeid skal oppfyll e normene til såvel lønnsarbeid som omsorgsarbeid.

Personalia
Karen Christensen er 38 år og født i Sønderborg, Danmark. Christensen er cand.polit. i sosiologi ved Universitetet i Bergen (1989). For tiden er hun ansatt på et prosjekt om " Sociale tjenester og forholdet til socialtjenesteloven" ved Senter For Samfunnsforskning, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputas: 13. september 1997, kl. 10.15, Ulrike Pihls Hus

Kontaktpersoner:
Cand.polit. Karen Christensen, tlf. 55 582267 (a), 55 270328 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf 55 58 9035 (a), 55 20 0291 (p)