UNIVERSITETET I BERGEN

NY DOKTORGRAD

Midler mot karbonmonoksyd forgiftning

Cand.med. Jianyong Jiang disputerer fredag 12. september for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Acute Carbon Monoxide Poisoning Therapeutic Effect of Normobaric and Hyperbaric Oxygen Treatments - An Experimental Study on Rats

Karbonmonoksyd (CO) er en luktfri, farge- og smakløs gass som kan forårsake skader i hjernen, og føre til døden. Vi vet ikke sikkert hva som skjer i kroppen etter at den er blitt utsatt for CO, men i forbindelse med en slik forgiftning er det eneste, effektive midlet oksygen-behandling. Hvordan oksygen reagerer med CO vet vi heller ikke sikkert.
Hovedintensjonen med denne avhandlingen er å få svar på hvordan vi mest effektivt kan bruke oksygen til å forebygge eller kurere skader. Resultatene viser at oksygenbehandlingen er mest virksom rett etter forgiftningen, og at effekten er en funksjon av oksygentrykket.

Personalia
Jianyong Jiang er født i 1956 i Beijing. Han tok Bachelor-graden i medisin i 1984, og Master Degree i medisin i 1987 ved Det Medinske Universitet i Shanghai. Han har i flere år jobbet med oksygenbehandling ved et vitenskapelig senter i Shanghai, før han kom til Norge i 1992 med gjestestipend fra NAVF. Han fikk doktorgradsstipend fra Universitetet i Bergen i 1994, og har siden arbeidet ved Fysiologisk institutt.

Tid og sted
Fredag 12. september kl. 10.15 i Auditorium I, De prekliniske institutter.

Kontaktpersoner
Cand.med Jianyong Jiang, tlf. 55 58 60 33 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (A), 55 12 56 91 (p)