UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Enumerativ geometri

Cand. scient. Erik Naze Tjøtta disputerer fredag 31. oktober 1997 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Rational curves on the space of determinantal nets of conics

Problemstillingen for arbeidet lar seg innordne under enumerativ geometri, en retning innenfor algebraisk geometri hvor man søker svar på spørsmål om antall geometriske objekter av gitt type som tilfredsstiller gitte betingelser. Ideer fra teoretisk fysikk har i de siste årene bidratt til utvikling av helt nye metoder (kvantekohomologi) for å løse slike problemer. Det er viktig å få testet disse metodenes effektivitet på konkrete eksempler. S& aelig;rlig interessant er antallsberegninger av kurver på Calabi-Yau rom, da dette har anvendelser innenfor teoretisk fysikk (strengteori).

Tjøtta har beskrevet kvantekohomologien til et rom som parametriserer plane trekanter. Han har så brukt dette til å beregne det virtuelle antall rasjonale kurver (instantonene) på en klasse Calabi-Yau rom som hittil ikke har v&ael ig;rt studert. Deler av arbeidet er utført ved Makerere universitetet i Uganda, Institut Henri Poincare i Frankrike og Mittag-Leffler institutet i Sverige. Veileder for prosjektet er professor Stein Arild Strømme og professor Geir Ellingsru d. Prosjektet har vært støttet av Norges forskningsråd og NorFA.

Personalia:
Erik Naze Tjøtta (31) er født i Bergen. Han ble i 1991 utdannet som cand. scient i matematikk ved Universitet i Bergen, med kombinatorikk som fordypningsfelt. Han har vært opptatt som dr. scient student ved Universitetet i Bergen siden 1992. I denne perioden har han undervist en rekke kurs ved Matematisk institut. Siden 1994 har han vært engasjert i et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Bergen og Makerere universitetet i Uganda, hvor han har undervist flere ganger og veileder en hovedfagsstudent i matematikk.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31. oktober, kl. 10.15, Auditorium 2, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Erik Naze Tjøtta, tlf. 55582857 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf 55589035 (a), 55200291 (p)