UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Vekstmekanismer hos piggvar

Cand. scient. Albert Kjartansson Imsland (32) disputerer fredag 21. november 1997 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Growth mechanisms in turbot (Scophthalmus maximus Rafinesque 1810): aspects of environmental and genetical regulation

Imslands avhandling tar opp viktige spørsmål knyttet til vekstmekanismer hos piggvar, og i hvilken grad disse mekanismene blir styrt av miljømessige og genetiske faktorer. Med utgangspunkt i en serie kontrollerte eksperimentelle forsøk rettes søkelyset mot hvilke faktorer som er av betydning for vekst, overlevelse og alder ved kjønnsmodning hos piggvar i en oppdrettssituasjon. Avhandlingen viser at for å optimalisere produksjonskarakterer innen piggvaroppdrett kan en kombinasjon av: kontinuerlig lys, forskjellige temperatur-regimer for forskjellige størrelsesklasser, spesielle hemoglobin genotyper og rene-hunnfisk avkomstgrupper, føre til både økt og mer homogen vekst. Bruk av avhandlingens resultater vil kunne bidra til økt lønnsomhet av piggvaroppdrett.

Personalia
Albert Kjartansson Imsland er født i Århus, Danmark, men oppvokst i Reykjavík på Island. Han avla i 1993 cand. scient. eksamen ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen. Han har siden 1994 arbeidet som universitetsstipendiat ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputas:
Høyteknologisenteret, Stort Auditorium, 21. november kl. 10.15.

Kontaktpersoner
Cand. scient. Albert Kjartansson Imsland tlf. 55 58 44 71 (a)/ 55 28 13 99 (p)
Førstekonsulent Anne Hamre tlf. 55 58 90 43 (a) / 56 32 47 46 (p)