UNIVERSITETET I BERGEN



NY DOKTORGRAD

Fristilling og politisering

Cand. polit. Øyvind Nordbrønd Grøndahl disputerer fredag 21. november 1997 for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Fristilling og politisering. Om bruken av direktoratsformen og forholdet mellom direktorat og departement i norsk sentralforvaltning etter 1945.

Bruk av direktoratsformen i norsk sentralforvaltning betraktes som en form for «indre fristilling», en som foregår innenfor sentralforvaltningen selv, og analyseres i lys av andre, og friere, tilknytningsformer, som forvaltningsbedrifter og statlige selskap - og dessuten i lys av den allmenne styrings- og forvaltningspolitikken. To hovedlinjer i utviklingen er fristilling og politisering. Et gjennomgående rasjonale for all type fristilling etter krigen er at den har vært ment å skulle bidra til mer effektiv og forretningsmessig forvaltning og statsvirksomhet ved frigjøring fra ordinær og tradisjonell departementsbehandling av saker. Og: All fristilling i etterkrigstiden har samtidig og på ulike vis også hatt  økt politisering som et hovedsiktemål. Fristillingen har vært ment å skulle sikre grunnlaget for en fortsatt ekspansiv og styrende stat og bidra til økt politisk styringskapasitet innen sentralforvaltningen.

Personalia:
Øyvind Nordbrønd Grøndahl er født i 1966. Han tok historie hovedfag ved Universitetet i Bergen i 1992 og har siden da arbeidet  som forskningsassistent ved LOS-senteret, samme universitet.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Fredag 21. november 1997, kl. 10.15, Auditorium 1, Dragefjellet, Magnus Lagabøtesplass 1.

Kontaktpersoner:
Øyvind Nordbrønd Grøndahl, tlf. 55 54 84 37 (a) / 55 27 15 88 (p)
Informasjonskonsulent Anne Hamre, tlf. 55 58 90 43 (a) / 56 32 47 46 (p)