A world-wide revision of the genus Nilothauma kieffer, 1921 (diptera: chironomidae)
Fjærmygg er en gruppe mygg som ikke stikker. Larvene til disse myggene er blant de vanligste insektene i alle ferskvannslokaliteter. Noen av dem lever også på land eller i havet. De forekommer i alle slags habitater fra det klareste kild evann til kloakkdammer og er utbredt på alt fra breer til bunnen av de dypeste sjøer, fra tropene til begge poler. Det er blitt anslått at det finnes ca. 15.000 arter på verdensbasis, av disse er hittil ca. 6.000 beskrevet. Insekt ene utgjør 50-70 % av føden til ferskvannsfisk, er viktige som indikatorer på eutrofiering (økt planteproduksjon forårsaket av økt tilførsel av næringssalter) og alle former for forurensning.
Slekten Nilothauma inneholder 22 arter fordelt på alle kontinenter unntatt Sør-Amerika. De nærmest beslektede slektene utgjøres imidlertid av to arter fra Sør-Amerika. Doktorarbeidet beskriver disse artene samt 13 hittil ukjente arter og undersøker slektskapet mellom. Resultatene korreleres med artenes utbredelse. Det påviste slektskapet mellom artene bekrefter de geologiske bevisene på hvordan kontinentene drev fra hverandre for ca. 200 millioner år siden. Slektskapet mellom arter fra Afrika med de fra Øst-Asia viser også at Øst-Asia engang tilhørte sydkontinentene og ikke de nordlige kontinentene slik mange geologer hevder.
Personalia:
Adam er født i 1953 i Ghana. Master of Philosopy graden ble påbegynt ved Universitetet i Ghana i 1993. Han fullførte det meste av M. Phil. (1996) og Dr. philos. arbeidene som stipendiat ved Zoologisk museum, Zoologisk institutt, Univer
sitetet i Bergen, finansiert av NUFU (Nasjonalt utvalg for utviklingsrelatert forskning og utdanning).
Tidspunkt og sted for disputasen:
Fredag 28. november kl. 10.30 i Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41
Kontaktpersoner:
Joseph Issifu Adam, tlf. 55 58 29 07 (a)
Førstekonsulent Anne Hamre, tlf. 55 58 90 43 (a) / 56 32 47 46 (p)