Virus i kveiteoppdrett

Cand.scient. Eirik Biering disputerer fredag 14. mars for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Infectious pancreatic necrosis virus infections of farmed Atlantic halibut (Hippoglossus hippglossus)

Kveite er en forholdsvis ny oppdrettsfisk. Ett problem knyttet til kveiteproduksjon er høy dødelighet i yngre livsstadier. For å iverksette forebyggende tiltak må en kjenne årsaker til dødeligheten, og infeksjons-sykdommer blir ofte studert i denne sammenhengen. Infeksiøs pankreasnekrose virus (IPNV) er et virus man ofte finner i sammenheng med høy dødelighet på oppdrettet fisk.
I avhandlingen blir det vist at kveite er mottagelig for infeksjon av IPNV, og at en infeksjon kan føre til dødelighet på både plommesekklarver og yngel. Fiskens størrelse og vanntemperaturen er faktorer som har innflytelse på sykdomsforløp og dødelighet.
Biefring viser at kveite har et spesifikt immunforsvar mot viruset, og større fisk klarer å håndtere infeksjonen og eliminere viruset. Videre er slektskapet mellom virus som er isolert fra forskjellige marine organismer og laksefisk studert, og det viser seg at de isolerte virusene fra laks, marin fisk og skalldyr er svært like. Biefring har funnet at viruset lett smitter mellom forskjellige arter, men også at vaksiner utviklet for laks kan benyttes mot virus i kveiteoppdrett.

Personalia
Eirik Biering er født i Bergen, og er cand.scient. med hovedfag i fiskehelse fra Institutt for fiskeri og marinbiologi, Universitetet i Bergen 1992. Eirik Biering har siden 1993 jobbet ved Havforskningsinstituttet, Senter for havbruk, og har i stipendiatperioden vært tilknyttet Institutt for fiskeri- og marinbiologi.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 14. mars Høyteknologisenteret, Stort. aud., kl. 10.00

Kontaktpersoner
Cand.scient. Eirik Biefring tlf: 55 58 45 18 (a)
Informasjonskonsulent Jo Høyer tlf.: 55 58 90 36 / 55 10 18 24 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9