Høyt blodtrykk

Xuemei Wang disputerer 15. mai for den medisinske doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Autoregulation of local glomerular filtration rate in hypertensive rats

Ved høyt blodtrykk skades nyrene på samme måte som hjertet og hjernen. Skaden starter i den indre delen av nyrebarken, og dette er en gammel observasjon som mange har prøvd å forklare. Wang har brukt rotter med et arvelig høyt blodtrykk for å måle hvordan nyren filtrerer og dermed skiller ut sine avfallstoffer i små deler av nyren, og i ulike lag av nyrebarken.
Wang har funnet at den skadede delen av nyren kan fungere godt, men at det er det høye filtrasjonstrykket som med tiden vil ødelegge nyrene. Tross det høye trykket beholder likevel nyrene evnen til å regulere de trykkvariasjoner som oppstår. Wang har i tillegg tatt for seg de vanligste medikamentene som brukes ved blodtrykk og sett på hvordan disse påvirker nyrefunksjonen. Alle medikamentene økte blodgjennomstrømmingen og filtrasjonen i både friske og syke nyrer. Arbeidet hennes har uten tvil økt forståelsen for hvordan nyrene fungerer, både hos normale individ og ved sykdomstilstander.

Personalia:
Xuemei Wang er født i Kina i 1953 og ble utdannet lege i 1979. Hun videreutdannet seg som spesialist i nyresykdommer, og ble ferdig i 1984. I Kina fikk hun ikke anledning til å forske, og hun valgte å komme til Bergen. Her har hun drevet forskning innen nyresykdommer og høyt blodtrykk. Hun har hele tiden vært knyttet til Nyreseksjonen, Medisinsk avd. A., Haukeland sykehus.

Tid og sted:
Torsdag 15 mai kl. 10. 15 i stort auditorium Christiesgt. 12, 1. etg.

Kontaktpersoner
Professor Bjarne Iversen tlf.: 55 97 29 96 66 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf:: 55 58 90 43 (a) / 55 12 56 91 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9