Nye strategier i norsk fiskeoppdrettsnæring

Cand.polit. Stig-Erik Jakobsen disputerer fredag 23. mai for dr.polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Organisasjonsformer i fiskeoppdrettsnæringen. En studie av utviklingen i Norge med særlig vekt på oppdrettsmiljøene i Austevoll og Vikna/Nærøy

Avhandlingen handler om de økonomiske aktørene i norsk fiskeoppdrettsnæring. Med utgangspunkt i krisen i næringen rundt 1990 viser arbeidet hvordan foretakene utover på 90-tallet har utviklet nye og mer effektive organisasjonsformer. Foretakene er blitt større, de har innført mer standardiserte rutiner, de har satset på mer kontinuerlig og mindre sesongpreget drift og de har utviklet tettere relasjoner til andre aktører i næringen. Dette eksemplifiseres gjennom studier av foretakene i to norske oppdrettsmiljø: Austevoll i Hordaland og Vikna/Nærøy i Nord Trøndelag.

Ved å kombinere økonomisk geografi, organisasjonsteori og økonomisk sosiologi skaper doktoranden et begrepsapparat og en analysemodell for å studere økonomiske aktørers tilpasninger. Han viser dels at oppdrettsmiljøenes organisasjonsformer konstrueres i samspill med betingelser i omgivelsene, dels hvordan "lokal kapitalisme" fungerer i de to utvalgte områdene. Arbeidet gir også eksempler på hvordan små foretak kan organisere virksomheten effektivt og på konkurransedyktige måter.

Personalia:
Stig-Erik Jakobsen er født i Ålesund i 1963, men oppvokst i Bergen. Han tok cand. polit.-graden i 1991. Han har siden 1993 arbeidet som stipendiat ved Institutt for geografi, Universitetet i Bergen. Han er nå forsker ved samme institutt.
[Bildet av Jakobsen ligger på nett: http://www.uib.no/info/dr_grad/97/mai/sejakobsen.gif]

Tidspunkt og sted for disputasen:
23. mai kl. 13.15, Ulrike Pihls Hus

Kontaktpersoner
Stig-Erik Jakobsen tlf.: 55 95 96 60 (a) / 55 29 23 97 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf:: 55 58 90 43 (a) / 55 12 56 91 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9