Fordeling av helsepenger.

Cand.polit. Berit Bringedal disputerer fredag 30. mai for dr.polit.-graden med avhandlingen

Distributive Principles in Health Care

Behovene for helsetjenester er store og virker umettelige. I løpet av de siste ti årene har organiseringen og finansieringen av helsevesenet gjennomgått til dels store forandringer i alle OECD-land. Flere og flere land har formulert retningslinjer for hvordan ressurser til helsetjenester skal prioriteres. Når ikke alt kan gjøres må en definere hva som er riktigst å gjøre.
Bringedals avhandling er en teoretisk analyse av fordelingsprinsipper i helsevesenet. I studiet av prioriteringsplaner i utvalgte OECD-land var det to overordnete hensyn som gikk igjen. For det første skal en forsøke å få mest mulig helse igjen for ressursene en har til rådighet. Det andre hensynet er rettferdighet i fordeling av ressurser. Men hva er rettferdig? Fokus i oppgaven er å finne målbare uttrykk for rettferdighet og hvordan både fordelings- og produksjonsmålsetninger kan defineres inn i samme modell. Hun argumenterer for å bruke kvalitetsjusterte leveår som definisjon på det helsevesenet produserer. For begrepet rettferdig fordeling foreslår hun fem ulike definisjoner. Endelig blir det presentert en modell som i prinsippet kan brukes til å veie de ulike produksjons- og fordelingshensyn opp mot hverandre.

Personalia:
Berit Bringedal (40) har magistergrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo, og bor og arbeider for tiden i Sogndal, som amanuensis ved Høgskulen i Sogn- og Fjordane. Hun er opprinnelig fra Nøtterøy. [Bilde av Bringedal på nett: http://www.uib.no/info/dr_grad/97/mai/bringedal.jpeg]

Tid og sted: Fredag 30. mai kl. 15.15 i lite aud., Lauritz Meltzers hus.

Kontaktpersoner
Cand.polit. Berit Bringedal tlf.: 57 67 62 53 (a) / 57 67 45 45 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf:: 55 58 90 43/30 (a) / 55 12 56 91 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9