Isbreer og undersjøiske ras i Nordsjøen og Norskehavet

Cand.scient. Edward (Ned) King disputerer tirsdag 3. juni for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Quaternary stratigraphy and processes on the Norwegian North Sea margin: Ice stream products and gravity mass movement events.

De store isbreene som dannet Vestlandets mektige fjorder har rukket ut til kysten flere ganger, men det har vært lite kjent hvordan og hvor ofte innlandsisen bygget seg opp slik at den nådde helt ut til kanten av kontinentalsokkelen. Ved hjelp av seismiske profiler og prøver tatt fra sjøbunnen har Ned King og hans kolleger funnet ut at dette har skjedd flere ganger gjennom Kvartærtiden (de siste to millioner år). I flere perioder strakte en svær isstrøm seg fra Oslofjorden, rundt Skagerrak og nord til kontinental-skråningen utenfor Stadt. I løpet av de siste millioner år har dette vært tilfellet seks til åtte ganger, særlig siste del av denne tiden. Som en slammasse under breen, eroderte og fraktet isen med seg ufattelig store mengder materiale til skråningen. Med jevne mellomrom raste dette ut og gled hundrevis av kilometer over en svak helning til de dypere deler av Norskehavet. I samme tidsrom har det skjedd flere store undersjøiske ras på et areal som er minst like stort som hele Hordaland. I tillegg til økt forståelse for langvarige klimaendringer, har funnene betydning for dagens og fremtidig oljeaktivitet på norsk kontinentalsokkel og skråningen utenfor.

Personalia
Ned King fra Halifax på Canadas østkyst avla cand.scient.-eksamen ved Geologisk institutt, Universitetet i Bergen, i 1991. Etter å ha jobbet som konsulent noen år i Canada, kom han tilbake til Geologisk institutt for å arbeide med avhandlingen, som støttes av Norges forskningsråd (NFR) og et EU-prosjekt.

[Bildet av King ligger på nett: http://www.uib.no/info/dr_grad/97/juni/king.jpeg] Tid og sted:
Tirsdag 3. juni kl. 10.00, Auditorium 5, Geologisk institutt

Kontaktpersoner:
Ned King, tlf.: 55 58 34 99 (a) / 55 18 92 47 (p) Rønnaug Tveit, tlf.: 5558 90 43 / 55 12 56 91


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9