Økt fettforbrenning

Cand.scient Alexis Garras (30) disputerer fredag 13. juni for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Short- and Long-Chain Fatty Acyl-CoA Hydrolases in Rats; Using Sulfur-Substituted Fatty Acid Analogues in Elucidating the Roles of these Hydrolases in Fatty Acid Metabolism.

Garras har utført arbeidet sitt i en gruppe på Institutt for klinisk biologi, Biokjemisk seksjon, som i løpet av de ti siste årene har utviklet stoffer (modifiserte fettsyrer) som senker fettnivået i blodet.
Store mengder av fett i blodet øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, og fettsenkende stoffer kan hjelpe mennesker som lider av hjerte- og karsykdommer. Det er tidligere vist at disse stoffene har en gunstig effekt blant annet fordi de øker fettforbrenningen. Garras har spesielt sett på hvordan fettforbrenningen reguleres av disse modifiserte fettsyrene. Han har sett på hvordan en gruppe enzymer, hydrolaser, er med på å regulere nivået av fettsyreforbindelser. Etter behandling med de fettsenkende stoffene er det påvist en økning i aktiviteten av hydrolasene. Garras har dermed ført oss ett skritt nærmere løsningen på hvordan de modifiserte fettsyrene øker fettforbreningen.

Personalia
Alexis Garras er født og oppvokst i Aten, Hellas. Han ble i 1988 utdannet som B.A. i biokjemi ved Wesleyan University i Connecticut, USA, og tok sin cand.scient. eksamen ved Insitutt for farmakologi i 1991. I 1993 ble han tatt opp som dr.scient.-student ved Universitetet i Bergen ved Institutt for klinisk biologi, Biokjemisk seksjon.

Tidspunkt og sted for disputasen: Haukeland sykehus: Store auditorium, 13. juni, kl. 10:15.

Kontaktpersoner Cand.scient. Alexis Garras tlf.: 55 97 30 36 (a) / 55 32 69 52 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit tlf:: 55 58 90 43 (a) / 55 12 56 91 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9