Immunopathogenesis of human immunodeficiency virus type-1 (HIV-1) infection. Studies of T cells and viral load in blood and tonsillar tissue.
Røsoks avhandling gir ny innsikt i hvordan en HIV-infeksjon påvirker immunforsvaret, og han beskriver hva som skjer når immunforsvaret kollapser helt og det utvikles AIDS. Resultatene har også betydning for kriterier for behandling mot HIV med medikamenter.
HIV er et virus som rammer menneskets immunforsvar og skaper immunsvikt. De fleste målceller for HIV-viruser, kalt CD4 celler, befinner seg i lymfevev, og store mengder HIV produseres fra lymfeorganene etter en HIV infeksjon. Det er samspillet mellom HIV-viruset og immunceller i lymfevev som Røsok har beskrevet i avhandlingen. Det ser ut til at studier av lymfevev gir bedre innsikt i mekanismer som kan føre til AIDS enn studier av celler i blod. Etter smitte rekrutteres spesielle kontrollceller, kalt CD8 celler, inn i lymfevevet for å begrense dannelsen av nye HIV partikler. Infeksjonen leder til økt død og omsetning av både CD4 og CD8 celler. Til tross for økt celledød i lymfevev hos HIV smittede personer, beholdes evnen til å nydanne celler mye lengre enn man tidligere har trodd. Når pasienten utvikler AIDS, er det tegn på at nivået CD4-celler er svært lavt. Dette skyldes sannsynligvis en svikt i evnen til å tilføre nye, friske celler.
Personalia:
Bård I. Røsok er født i Asker i 1966 og tok medisinsk
embedseksamen ved Universitetet i Bergen i 1992. Han har vært
stipendiat ved Virussenteret, Gades institutt for mikrobiologi og
immunologi siden 1993.
Tid og sted for disputasen: Fredag 10. januar, auditoriet i Armauer Hansens hus kl. 10.15
Kontaktpersoner:
Cand.med.Bård Røsok tlf 55 58 45 34 (a). (fra 15.01.97 tlf.
62 51 60 00(a))
Informasjonskonsulent Jo Høyer tlf 55 58 90 36 (a) / 55 10 18 24
(p)