Bedre aluminium

Cand. scient. Merete S. Eikemo (27) disputerer tirsdag 11. februar for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

On iterative Techniques and Characteristic Local Refinement for Simulating Aluminium Extrusion

Ekstrudert aluminium finnes i en rekke gjenstander som vi omgir oss med til daglig, for eksempel lysarmatur, radiodeksler, vindusrammer i industribygg og en rekke bildeler. Kravene som stilles til aluminiumsprofiler øker stadig, lettere profiler med tynnere vegger og flere detaljer etterspørres. For å utvikle og forbedre teknologien for aluminiumsekstrudering er det nødvendig å formulere matematiske modeller. Ved hjelp av disse modellene og effektive datamaskiner kan man få fullstendig oversikt over hvordan metallet "oppfører seg" på vei gjennom pressene.

Eikemo har utviklet en numerisk simulator og testet ulike numeriske løsningsstrategier for å beregne hastighet, trykk og temperatur i en slik ekstruderingsprosess. Det ble avdekket sterke lokale effekter i løsningene, og numeriske metoder basert på områdedekomponering og lokale forfiningsteknikker ble funnet å være effektive.

Personalia
Merete S. Eikemo er født og oppvokst i Stavanger. Hun tok hovedfag i reservoarmekanikk og avla cand. scient. eksamen i 1993 ved Matematisk Institutt, Universitetet i Bergen. Høsten 1993 ble hun tatt opp som dr. scient. student samme sted. Eikemo har siden september 1996 vært ansatt som reservoaringeniør i Statoil.

Tidspunkt og sted for disputasen: Godskes Hus, Stort Auditorium, 11. februar kl. 10:15.

Kontaktpersoner
Cand.scient. Merete. S. Eikemo tlf. 55 27 68 77 (p)
Informasjonskonulent Jo Høyer tlf. 55 58 90 36 (a) / 55 10 18 24 (p)


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB
Postadresse: Gateadresse: Telefon:* 55 58 90 30 Telefax: 55 58 90 32
5020 Bergen Parkveien 9