UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Mageleie og krybbedød

Cand. med. Britt T. Skadberg disputerer fredag 5. desember 1997 for dr. med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Risk behaviour and physiology in the Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). A study of the effect of prone sleeping on sids mortality, and on behaviour and physiological responses during sleep in infancy.

Undersøkelsen viser at kampanjen mot bruk av mageleie som ble gjennomført i Hordaland i januar 1990, var svært vellykket. Etter at mageleie ble uvanlig, falt forekomsten av krybbedød dramatisk i Hordaland fra vel 20 til 0-3 per år.

Skadberg har undersøkt om friske spedbarns søvnadferd, pustefunksjon og temperaturregulering påvirkes av sovestilling. Hun har vært spesielt opptatt av om gjeninnpusting av brukt luft, eller såkalt karbondioksyd(CO2)-rebreathing, kan forklare hvorfor mageleie øker risikoen for krybbedød. Barn som sov på magen hadde et mindre variert adferds- og pustemønster, høyere kroppstemperatur, redusert evne til å kvittere varmeoverskudd, økt tendens til CO2-opphopning rundt ansiktet når hodet var tildekket, og de klarte ikke å riste dynen vekk fra hodet når de våknet.

Resultatet fra studien bekrefter at det er farlig for spedbarn å sove på magen, og at de raskt venner seg til den sovestillingen de tilbys fra fødselen av. Spedbarn skal sove på ryggen med en liten, lett dyne eller babyteppe over seg. Uroperioder i spedbarnsalderen er et normalfenomen, spesielt når barna er forkjølet eller har andre infeksjoner, og det er viktig at man ikke endrer sovestillingen i slike perioder.

Personalia:
Britt T. Skadberg (40) er fra Mandal. Hun tok embetseksamen i medisin ved Universitetet i Oslo i 1984. Hun har vært forskningsstipendiat ved pediatrisk institutt, Universitetet i Bergen, og er nå overlege ved Barneklinikken i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Fredag 5. desember 1997, kl. 10.15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus

Kontaktpersoner:
Britt T. Skadberg, tlf. 55 97 52 72 (a)
Informasjonskonsulent Anne Hamre, tlf. 55 58 90 43 (a) / 56 32 47 46 (p)