UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD
 
Bilde

Bioteknologi  og  lønnsomhet i  lakseoppdett

Cand. scient. Chunjun Rong (33) disputerer fredag 12.desember for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen :

Zonase from Salmo salar:  Characterization of Endoproteases that mediate the Hatching Transition in the Sexual Life Cycle

Rongs avhandling tar utgangspunkt i at seksuell reproduksjon hos dyr alltid innebærer at et fosters første utvikling skjer innenfor et beskyttende eggeskall som moren har laget. For å bli «født», må fosteret derfor trenge gjennom denne hinnen.Hvis ikke vil fosteret fanges innenfor eggeskallet, hvor det vil dø. Rong har studert de aktive stoffer som fosteret bruker i fødsels-prosessen, da fosterne lager spesielle enzym (proteaser) som bryter ned og åpner eggeskallet.

Rongs arbeid representerer et nybrottsarbeide som for første gang gir innsyn i hva slags protein slike enzym representerer. Til dette har han brukt lakse-foster. Det viser seg at slike enzym har egenskaper som kan være til nytte i industrielt viktige prosesser, særlig i næringsmiddelindustri. Arbeidet har derfor avdekket en potensiell kilde til forbedret lønnsomhet i norsk lakseoppdrett, hvor settefisk-produksjon hvert år fører til at store mengder av slike enzym fremstilles. Idag kastes slike stoffer ubrukte, men spesielle pumpeanlegg kan gjøre det mulig å ta vare på og selge disse produktene uten at det skader settefiskproduksjonen.

Personalia
Chunjun Rong er født i Canton i China, og kom til Norge i 1987. Han fikk en cand.mag-ekvivalent i 1989, og ble tildelt graden cand.scient. i 1992. Senere arbeidet han ved Biokjemisk institutt, PKI til han i 1993 fikk stipend fra Norges Fiskeriforskningsråds Program for Bioteknologi.  Arbeidet har vært utført ved Høyteknologisenteret i Bergen, på Laboratorium
for Marin Molekylærbiologi.

Tidspunkt og sted for disputasen: 12. desember kl. 1015. i Høyteknologisenterets Store Auditorium.

Kontaktperson:
Professor Bernt Walther, tlf. 55 58 4376
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 589035