Fatty acid profiles as a source of information in aquatic animals; a multivariate approach
Fettsyrer er byggesteinene i lipider, og de fleste fettsyrene i dyr som lever i vann kommer fra planter. Dyrene kan imidlertid endre på disse plantefettsyrene v.h.a. enzymer, samt at de også kan lage fettsyrer selv fra karbohydrater.
I denne avhandlingen er sammensetningen av fettsyrer i dyr fra ulike nivå i næringskjeden bestemt. Ved hjelp av et statistisk verktøy som kalles flervariabel analyse, er informasjonen som ligger i selve sammensetningen av disse fettsyrene hentet frem. Fettsyremønsteret kan endres av både indre (f.eks. utvikling, smoltifisering, og reproduksjon) og ytre (f.eks. mat, temperatur, og saltinnhold) faktorer. For å kunne vurdere effekten av disse faktorene på fettsyremønsteret i dyr, må kontrollerte eksperimenter utføres. Imidlertid har Mjaavatten fokusert sin forskning på dyr som lever i sitt naturlige miljø, og vist at marine dyrearter har arts-spesifikke fettsyremønstre. Informasjon om endringer i indre og ytre faktorer vil være tilstede i fettsyresammensetningen i dyrene, men de kvalitative endringene vil sannsynligvis være artsbestemt.
Personalia:
Olav Mjaavatten er født i Vegårshei. Han fullførte
cand. scient. graden i organisk analytisk kjemi ved Kjemisk institutt i
1987. I 1991 ble han tatt opp som dr. scient. student ved Kjemisk institutt,
Universitetet i Bergen. Han har siden 1995 vært ansatt i Seksjon
for Anvendt Miljøforskning (SAM) som forsker med ansvar for kjemiske
analyser og bearbeidelse av data.
Tidspunkt og sted for disputasen: 12 desember kl 11, Auditorium 2, Realfagbygget
Kontaktpersoner:
Professor Otto Grahl-Nielsen, Kjemisk institutt, Tlf. 55583553 (a)
/ 55312673 (p)
Informasjonskonsulent Anne Hamre, tlf. 55589043 (a)/ 55324746 (p)