UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Strøm i porøse medier

Cand. scient. Johne Alex Larsen (27) disputerer tirsdag 16. desember for dr. scient. graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Evaluation of Transport Properties for Immiscible Flow in Porous Media

Avhandlingen omfatter tre-fase strøm i porøse medier og er spesielt rettet mot vann-alternerende- gass injeksjon (VAG) for oljeutvinning fra porøse medier. I slike prosesser vil det kunne oppstå tre-fase strøm i et olje reservoar, hvor strømningsbeskrivelsen kompliseres av den alternerende vann og gass injeksjonen. Slike prosesser gir opphav til hysterese beskrivelse i transport koeffisienten for fluid strøm. Larsens avhandling tar utgangspunkt i en serie tre-fase eksperimenter utført ved Norsk Hydro Forskningsenter i Bergen. Det er utviklet en ny tre-fase strømningsbeskrivelse som kan brukes i numerisk simulering av slike eksperimenter. Den nye tre-fase beskrivelsen gir en bedre tilpasning mellom simulerte og eksperimentelle resultater enn konvensjonelle strømningsbeskrivelser i numerisk simulering. Det er videre utviklet en metode for såkalte nettverks modeller av porøse medier. Nettverks modeller av porøse medier er en forenklet matematisk beskrivelse av pore strukturen i porøse medier hvor fluid strøm kan simuleres med grunnleggende hydrodynamikk. Ved hjelp av den utviklede metoden kan nettverks modellen knyttes til et spesifikt porøst medium, og prediktive simuleringer av strømning kan bli utført.

Personalia
Johne Alex Larsen er født og oppvokst på Askøy. Han ble i 1994 utdannet som cand. scient. ved Universitet i Bergen, og arbeidet deretter en kort periode som konsulent ved Norsk Hydro Forskningsenter i Bergen. Han ble i 1995 opptatt som dr. scient. student ved Fysisk Institutt, Universitetet i Bergen. Avhandlingen har i sin helhet blitt utført ved Norsk Hydro Forsknings-senteret i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16. desember, kl. 10.30. i Realfagbygget, Auditorium 2


Kontaktperson:
Professor Arne Skauge, Fysisk Institutt / Norsk Hydro (55 582708 / 55 996843)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55589035