UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Spansk sideordning

Cand. philol. Annette Myre Jørgensen (44) disputerer fredag 5. desember for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Los mecanismos de la coordinación distributiva y sus correlatos (Den distributive koordinasjonens mekanismer og dens korrelater)

Koordinasjon med konjunksjoner som og, men, eller eksisterer på de fleste språk. På spansk finnes det en ekstra kategori i tillegg til de universale koordinasjonskategoriene som kalles `oraciones coordinadas distributivas´, d.v.s. distributive koordinerte setninger. Disse konstruksjonene har egne trekk på innholdssiden som skiller dem fra de universale koordinasjonskategoriene. Innholdet i dem hverken summeres, velges eller settes opp mot hverandre, men fordeles mellom agenter, steder eller tid. Måten disse sideordnede setningene settes sammen på for å bli en koordinert konstruksjon, og hvilken funksjon bindeordene, de såkalte «distributive konjunksjonene» har, er blitt undersøkt i avhandlingen. Det påvises at det dreier seg om en ren sidestilling uten konjunksjoner og at korrelatene har en adverbiell verdi. Det er første gang noen disputerer i spansk språk i Norge.

Personalia:
Annette Myre Jørgensen er født i New Dehli, India. Hun vokste opp i Italia, Polen, Norge og Spania. Hun tok sin utdannelse ved Universitetet i Navarra i Spania med spansk språkvitenskap, litteratur og latin som fag. I 1989 fikk hun doktorgradsstipend på Stockholms Universitet. Hun har vært ansatt som amanuensis i spansk språk ved Universitetet i Bergen fra 1992.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Fredag 5. desember 1997, kl. 10.15, Auditorium 2, Dragefjellet, Magnus Lagabøtes plass 1.

Kontaktpersoner:
Anette Myre Jørgensen, tlf. 55 58 22 75 (a) / 55 32 47 25 (p)
Informasjonskonsulent Anne Hamre, tlf. 55589043 (a), 56324746 (p)