UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Radarsatelittmålinger av «været» i havet

Cand. Real. Johnny André Johannessen (43) disputerer torsdag 4. desember 1997 for den filosofiske doktorgrad ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Studies of mesoscale features and processes in the marine boundary layer: The important contribution from spaceborne SAR remote sensing observations

Avhandlingen adresserer betydningen av fjernmåling fra radarsatellitter til studier av mesoskala prosesser i havets øvre lag. Dette øvre laget er karakterisert med en rekke ulike strømningsfenomen som fronter og virvler, som på en måte danner «været» i havet. På grunn av manglende observasjonstetthet med vanlig instrumentering er forståelsen av disse fenomenene ofte ufullstendig.  Frontene og virvlene (vanligvis 30 til 50 km i utstrekning) avspeiles som regel på havoverflaten gjennom skarpe temperaturforskjeller og endringer i bølgemønsteret. Ved bruk av radarsatellitter kan spesielt bølgemønsteret, og dets endringer,  avbildes. Avhandlingen tar for seg ulike tolkningsmuligheter for disse radarbildene og hvorledes de kan brukes til å bedre forståelsen av mesoskala strømningsfenomen. Mengden av radarsatellittobservasjoner vil øke sterkt i de kommende år. Det at radaren kan «se gjennom skyer» gjør denne fjernmålingsteknikken svært attraktiv for bruk i norske kyst- og havområder. Kombinert med andre tradisjonelle observasjoner og modellverktøy kan den derfor få stor betydning for fremtidige overvåkings- og varslingssystem for strømningsforhold i våre kyst- og tilstøtende havområder.

Personalia:
Johnny André Johannessen er født i Bergen i 1953. I 1979 tok han hovedfag i fysisk oseanografi og arbeidet deretter som forskningsassistent ved Geofysisk Institutt, Universitetet i Bergen. I 1986 var han med å etablere forskningsstiftelsen Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling, samme universitet, hvor han bl.a arbeidet som forskningssjef. Siden 1994 har han vært ansatt ved den Europeiske Romfartsorganisasjonen ESA i Nederland. Her leder han en avdeling med ansvar for bruk av satellittobservasjoner til hav- og sjøisstudier.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Torsdag 4. desember 1997, kl. 13:15, Nansen senter for miljø og fjernmåling, Edv. Griegsvei 3 A

Kontaktpersoner:
Professor Herman Gade, Geofysisk institutt, tlf.55 58 26 00 (a)
Johnny André Johannessen, tlf. 55 29 72 88
Informasjonskonsulent Anne Hamre, tlf. 55 58 90 43 (a), 56 32 47 46 (p)