Development and evaluation of two educational programmes designed to prevent alcohol use among adolescents.
Avhandlingen presenterer arbeidet med å iverksette og evaluere to ulike metoder for å forebygge alkoholbruk blant 13-14 åringer. Prosjektet ble gjennomført blant ca. 1000 elever ved 12 skoler i Bergen. En hypotese var at elevenes involvering i tiltaket var avgjørende for effekten. Evalueringen viser at faktorer som alkoholforventninger, mestringsforventninger og normer forklarer mye av årsakene til at skolebarn eksperimenterer med alkohol.
Et sentralt spørsmål i avhandlingen er om en strukturert modell gir mer elevinvolvering og dermed bedre resultater enn en mindre strukturert modell. 25 prosent av skolebarna i det strukturerte, og 20 prosent i det mindre strukturerte opplegget sluttet å eksperimentere med alkohol etter gjennomført undervisning. Ved kontrollskolene rapporterte 15 prosent en tilsvarende endring. Elever som fikk lavere forventninger til alkoholens positive virkninger, reduserte også sin eksperimentering med alkohol. Avhandlingen konkluderer med at primærforebyggende tiltak må utvikles for å påvirke sentrale årsaker til drikking blant skolebarn. Tiltakene må involvere elevene og motivere dem til selv å gripe fatt i og arbeide med problemet. Rusmiddeldirektoratet arbeider med å tilby opplegget til grunnskoler i hele landet.
Personalia
Britt Unni Wilhelmsen er født i Narvik. Hun avla hovedfagseksamen
i ernæring, helse- og miljøfag ved Høgskolen i Akershus
i 1988. Fra 1991 til 1994 var hun forskningsrådsstipendiat ved HEMIL-senteret,
UiB. Hun er førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen, avd.
for lærerutdanning.
Tidspunkt og sted for disputas: Onsdag 20.august kl. 10.15, Auditorium 2, 6.etg., Jusbygget/ Dragefjellet, Magnus Lagabøters plass 1.
Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Britt Unni Wilhelmsen, tlf. 55 58 57 99 (arb.)
/55 22 77 44 (priv.)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf.55 58 90 43 (arb.)
/55 212 56 91(priv.)